Jonathan Tabu leidde Brussels mee naar de winst. Hij is de vierde Belgian Lions die zijn comeback in de BetFirst BNXT League maakt.© BELGA

Nieuwkomer bij Brussels Jonathan Tabu geeft meteen visitekaartje af

Na Kevin Tumba trok Brussels met Jonathan Tabu (36) een tweede Belgian Lion aan. Zondag vierde hij zijn debuut bij de club uit de hoofdstad, die hij op de eerste speeldag van de BetFirst BNXT League meteen naar de zege leidde tegen vicekampioen Mechelen (81-73).

Patrick Ceulemans

Jonathan Tabu was van 2004 tot 2010 in de Belgische eerste klasse bij topclub Spirou Charleroi aan de slag. Bij de Spirous won hij driemaal de titel en twee keer de Beker van België. Van 2010 tot 2022 was hij dan weer succesvol in het buitenland actief. In Spanje speelde hij onder meer bij Zaragoza, Manresa, Bilbao en Fuenlabrada, in Italië bij Milaan en Cantu, in Duitsland bij Alba Berlijn en in Frankrijk bij Le Mans, Le Portel en Châlons-Reims. In 2022 werkte hij een interim af bij Limburg United. Hij won in maart met de Limburgers in Vorst Nationaal meteen de Beker van België.

Vijf EK’s en recordinternationaal

Al vijftien jaar speelt Tabu ook bij de Belgian Lions. Hij was aanwezig op de EK’s van 2011, 2013, 2015, 2017 en vorige maand in Tbilisi (Georgië) en Berlijn (Duitsland). Met de Lions bereikte hij de 1/8ste finales. Ondertussen telt Jonathan Tabu maar liefst 147 caps en is hij in de illustere Club 100 van Basketball Belgium de recordinternationaal. Hij is na Kevin Tumba (ook Brussels) en Maxime De Zeeuw en Quentin Serron (allebei Limburg United) de vierde Belgian Lion die na een lange carrière in het buitenland terugkeert naar de Belgische eerste klasse.

Knap debuut bij Brussels

De transfer van Tabu naar Brussels werd eind vorige week afgerond. Jonathan Tabu was net speelgerechtigd voor de opener van het seizoen zondag tegen Kangoeroes Mechelen. Hij gaf meteen zijn visitekaartje af en leidde met 12 punten, 1 rebound en 3 assists de club uit de hoofdstad naar de winst (81-73).

Aangeboden door onze partners