Themabeeld ©  Shutterstock

Belgisch gezin heeft gemiddeld tien ongebruikte elektrotoestellen rondslingeren

Van de 95 elektrotoestellen die een gemiddeld Belgisch gezin in huis heeft, worden er tien niet meer gebruikt. Samen gaat het om 49 miljoen elektrische apparaten die doelloos rondslingeren, zo blijkt uit een nieuwe studie die Recupel dinsdag publiceert. De organisatie die verantwoordelijk is voor het inzamelen en recyclen van elektrische en elektronische apparaten roept daarom op om ze weg te schenken of te recyclen om de grondstoffen te recupereren.

jvhBron: BELGA

Volgens de nieuwe telling van Recupel zitten in die 95 elektronische toestellen huishoud- en verzorgingstoestellen, verlichtingselementen, met inbegrip van audio- en videotoestellen, telecommunicatieapparaten, gereedschap en speelgoed.

In totaal bezitten de Belgen samen 482 miljoen elektrotoestellen, waarvan 49 miljoen  ongebruikt. Van hen werken nog 39 miljoen, de andere 10 miljoen niet meer.

De top 3 van ongebruikte apparaten bestaat uit zaklampen/fietsverlichting (2,5 miljoen), gevolgd door lichtarmaturen (bureau-, lees- en nachtlampen - 1,7 miljoen), rekenmachines/kaartlezers en smartphones/mobiele telefoons (beiden 1,5 miljoen).

Tot 65 procent van de Belgen blijkt deze ongebruikte apparaten te bewaren en is aanhanger van de filosofie “ik bewaar het, je weet maar nooit”.

In plaats daarvan wil Recupel de consument aanmoedigen om deze ongebruikte toestellen te reactiveren: door ze weg te schenken of te recyclen om de grondstoffen te herwinnen. Afgedankte toestellen horen zeker niet in de vuilnisbak, wat 11 procent van de Belgen soms toch doet. Zeven procent gooit zelfs nog werkende toestellen weg, weet Recupel.

Aangeboden door onze partners