De man moet zich laten begeleiden voor zijn alcoholproblematiek. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

18 maanden cel voor vijftiger die overbuur met mes in buik steekt: “U had gerust voor assisen kunnen staan”

Lanaken/Maasmechelen -

Een 59-jarige man krijgt 18 maanden cel met uitstel omdat hij zijn buurman in de buik stak met een mes. Het slachtoffer had een buikwandperforatie maar overleefde de aanval.

Shauni Deferm

De feiten dateren van 31 juli 2021, nadat de zoon van het slachtoffer volgens verklaringen in volle vaart kwam aangereden met zijn wagen in Maasmechelen. Omdat de vriendin van de vijftiger net een nieuwe auto had gekocht en schrik had voor schade door opvliegende kiezelsteentjes toen de jongeman tegenover hun appartement de oprit van zijn vader opdraaide, ging de 59-jarige man verhaal halen bij zijn overbuur.

Hij wilde de man wijzen op het rijgedrag van zijn zoon. “Er ontstond een discussie en er werd een slag op het oog uitgedeeld”, aldus de aanklager tijdens de behandeling van de zaak. Nadien was er opnieuw een confrontatie, dit keer stond de overbuur op zijn beurt op de deur van de vijftiger te bonken. “De beklaagde zag zijn overbuur staan. Hij nam een mes en stak”, zo ging de procureur verder. Naar eigen zeggen wilde hij de man niet verwonden, enkel afschrikken.

Straf met uitstel

De overbuurman had een buikwandperforatie en een steekwonde in de leverstreek. Hij moest geopereerd worden, maar overleefde de aanval. “U had gerust voor assisen kunnen staan. Dit had anders kunnen aflopen”, zo wees de Tongerse correctionele rechter de 59-jarige man op zijn daden. “Ja, ik heb veel geluk gehad. En hij ook”, beaamde de beklaagde.

De man vertelde dat hij kampte met een alcoholverslaving, maar dat hij sinds kort afgekickt is van de drank. Ook de procureur vindt dit een goed teken: “Hij heeft zijn leven herpakt en het kent een positief verloop.” De rechter veroordeelde de vijftiger daarom tot een celstraf van achttien maanden, maar gaf hem de gunst van het uitstel gekoppeld aan voorwaarden. Zo moet hij zich laten begeleiden voor zijn alcohol- en psychosociale problematiek. Ondertussen is de vijftiger verhuisd naar Lanaken, waardoor de twee partijen geen buren meer zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer