Didier Lamkel Zé kan nog schorsing krijgen voor video op Instagram, KV Kortrijk overweegt gerechtelijke stappen na racisme

De incidenten in het Guldensporenstadion krijgen mogelijk nog een staartje. Het Bondsparket beraadt zich over sancties voor zowel Didier Lamkel Zé als Antwerp. Bij KV Kortrijk bekijken ze of ze gerechtelijke stappen kunnen ondernemen tegen de individuen die Lamkel Zé en Faïz Selemani racistisch bejegenden via sociale media na de wedstrijd.

Pieter-Jan Calcoen

Eerst nog even de feiten: Didier Lamkel Zé werd tijdens KV Kortrijk-Antwerp (2-1) de hele tijd beschimpt door de bezoekende fans. De spreekkoren waren niet fraai. Die gezangen zijn opgenomen in het scheidsrechtersverslag en werden omschreven als ‘kwetsend en discriminerend’. Hoogstwaarschijnlijk zal Antwerp de prijs betalen voor het gedrag van zijn supporters in de vorm van een boete.

Lamkel Zé provoceerde de fans van Antwerp, hij kreeg daarvoor geel – die zaak is dus gesloten. Maar achteraf deelde hij op sociale media een video vanuit de catacomben waarin hij Antwerp uitschold voor het vuil van de straat. “F*ck you”, liet hij onder meer noteren. Het is niet uitgesloten hij daarvoor nog een sanctie krijgt van het Bondsparket: een verwittiging is een optie, maar ook een geldboete of zelfs een schorsing behoort tot de mogelijkheden.

Op sociale media kreeg DLZ racistische verwijten naar het hoofd geslingerd. Het is niet zeker dat dat onder de bevoegdheid van het Bondsparket valt, want het gebeurde buiten de stadionmuren. Bij de KBVB wil men eerst alle info verzamelen alvorens beslissingen te nemen.

KVK overweegt gerechtelijke stappen

KV Kortrijk wil de racistische uitspraken richting Didier Lamkel Zé op sociale media niet blauwblauw laten. Het bekijkt met zijn juridische cel welke (gerechtelijke) stappen het kan ondernemen.

De verwensingen die Didier Lamkel Zé na de wedstrijd KV Kortrijk-Antwerp naar zijn hoofd geslingerd kreeg op sociale media, waren bij momenten zeer racistisch. De Kameroener had zelf geprovoceerd, maar dat spreekt de replieken niet goed. “F*cking wanker, kom naar Antwerp en we zullen zien”, staat er te lezen in een post (met een mes en een bloeddruppel) die DLZ zelf deelde. “Hoerenzoon” en “Afrikaanse banaan” komen ook aan bod. Volgens Lamkel Zé waren er meerdere posts, hij deelde er slechts een paar. Hij is van plan klacht in te dienen, zo stelt hij bij HLN.

Ook ploegmaat Selemani werd racistisch bejegend op sociale media. Beide spelers spraken hun clubleiding daarop aan. “We bekijken met onze advocaten welke stappen we kunnen ondernemen”, aldus algemeen manager Matthias Leterme van KV Kortrijk. “Racisme is onaanvaardbaar, het hoort niet thuis in het voetbal. Wij willen dat die enkelingen gestraft worden.” Hoogstwaarschijnlijk dient KVK een klacht in.

Niet volwassen

Leterme gaf ook toe dat Lamkel Zé zich niet volwassen gedroeg. “Zeker die video op Instagram was niet nodig. Kijk, Didier is een fantastische voetballer, hij doet het hier zeer goed, maar hij had zich moeten beheersen. Dat soort dingen past niet bij KV Kortrijk, hij mag dat niet doen. We gaan daar met hem over praten, zoals we dat sowieso al regelmatig doen. Op die manier hopen we dat hij in de toekomst verstandiger met dit soort incidenten zal omgaan.”

Lamkel Zé zei in zijn video “F*ck you, Antwerp”, maar verontschuldigingen van zijn kant lijken er niet te komen. Net zoals die er omgekeerd niet aankomen richting DLZ voor het gedrag van de Antwerp-fans in het stadion. “Wij hebben geen probleem met Antwerp”, benadrukt Leterme. “Sterker nog: we gaan samen op zoek naar de individuen op sociale media, zodat zij hun gepaste sanctie niet ontlopen.”

Het parket van Ieper gaat ambtshalve een dossier starten om na te gaan of er strafbare feiten zijn gepleegd tijdens en in de marge van de wedstrijd KV Kortrijk-Antwerp. Ze zullen daarvoor contact opnemen met alle partijen, dus ook met Lamkel Zé zelf. Dat is bevestigd aan onze redactie.

Pro League-CEO Parys veroordeelt incidenten: “Beledigingen én racisme kunnen niet”

Bij de Pro League betreuren ze de incidenten tijdens en in de marge van KV Kortrijk-Antwerp. “De rivaliteit tussen clubs kan ook op een sportieve en respectvolle manier geuit worden”, aldus CEO Lorin Parys. “Pure beledigingen horen dus niet thuis in een voetbalstadion. En racisme, ook al was het niet in het stadion maar op sociale media, is gewoon ontoelaatbaar. Punt. Als het nog niet zou duidelijk zijn, wij veroordelen beiden ondubbelzinnig. Sociale media vallen wel niet onder de voetbalwet. Je kunt van clubs uiteraard niet verwachten dat ze alle uitlatingen op sociale media gaan monitoren en dan gaan onderzoeken of iemand ook fan is van de club. We investeren ondertussen wel in overleg met de grote sociale mediaplatformen zoals Twitter en Facebook over hoe om te gaan met verbaal geweld.”

 ©  BELGA

Antwerpse supportersfederatie: “Onze vrees is uitgekomen”

De oproep van de FASC om Lamkel Zé niet te viseren had zijn effect gemist. Vanaf de aftrap werd er door een deel van de Antwerpsupporters ‘Lamkel Zé, fils de pute’ geroepen, wat alleen maar verergerde van zodra DLZ het met 850 fans gevulde bezoekersvak ging ophitsen. “Als FASC zijnde stonden we er met lede ogen op te kijken”, reageert voorzitter Bartholomeeusen, die zich bewust afzijdig hield, de day after. “Onze vrees is uitgekomen. Didier kreeg het scenario dat hij zelf had uitgetekend. Hij wilde niet liever dan dat alle aandacht naar hem ging. Ook wij als Antwerpsupporters hebben hem op een schavotje geplaatst.”

Dat Lamkel Zé niet met een ludieke actie op de korrel werd genomen, maar ‘hoerenjong’ naar het hoofd geslingerd kreeg, vindt Bartholomeeusen een spijtige zaak. “Daar hadden ze beter over moeten nadenken. Maar nogmaals: door hem te negeren hadden onze fans hem veel harder kunnen raken. Helaas speelden we los in zijn kaart. Zijn livevideo achteraf op Instagram toont aan hoe fel hij hiervan genoot.”

Lamkel Zé haalde op Instagram hard uit naar alles en iedereen wat met Antwerp te maken heeft, waarop enkele racistische reacties volgden. “Daar distantieert de FASC zich volledig van”, benadrukt Bartholomeeusen. “Het ging om enkele individuen die hopelijk ook gesanctioneerd worden. Racisme hoort nergens thuis, ook niet op Antwerp.”

Midden april wacht de return op de Bosuil, een affiche die Lamkel Zé al met stip in zijn agenda heeft aangeduid, zo liet hij weten. “Als hij tegen dan nog bij Kortrijk speelt natuurlijk”, haalt Bartholomeeusen terecht aan. “Er zit nog een wintermercato tussen. Je weet wat die met hem kan teweegbrengen. Zit Didier in april nog bij Kortrijk, dan pakken we het hopelijk slimmer aan door hem dan wél links te laten liggen. Al is de kans groot dat dat opnieuw niet zal gebeuren.” (dge)

Aangeboden door onze partners