Krisjanis Karins ©  REUTERS

Centrumrechtse regeringspartij wint parlementsverkiezingen in Letland

De centrumrechtse partij Nieuwe Eenheid (Jauna Vienotiba) van premier Krisjanis Karins heeft de parlementsverkiezingen gewonnen in Letland. De partij gaat met 18,9 procent van de stemmen aan de haal, zo blijkt zondagochtend uit de cijfers van de kiescommissie nu bijna 95 procent van de stemmen geteld is.

jvhBron: BELGA

Bij de exitpolls kreeg de partij zaterdagavond na het sluiten van de stembureaus wel een grotere score toebedeeld (22,5 procent). De Unie van Groenen en Boeren (Zalo un Zemnieku savieniba, ZZS) is de tweede partij met 11 procent, voor de gemeenschappelijke oppositielijst .

De drie coalitiepartners van premier Karins scoren minder goed. De centrumrechtse Nationale Alliantie (Nacionala apvieniba, NA) geraakt met 9,3 procent wel in het parlement, maar de conservatieve partij zou de kiesdrempel van 5 procent duidelijk niet halen, terwijl de liberale alliantie net onder de drempel zou eindigen.

Met het tellen van de resterende stemmen kan een en ander nog veranderen. Zo moet oppositiepartij Harmonie (Saskana) hopen op bijkomende stemmen. De jarenlange grootste politieke formatie van de Baltische staat haalt voorlopig 4,8 procent. De partij haalt haar stemmen bij de grote Russischtalige minderheid in het land, die ongeveer 30 procent van de bevolking uitmaakt. De formatie staat vaak aan de leiding, zonder ooit een bondgenoot te vinden. De populariteit van de partij taande al langer, onder meer door corruptieschandalen. Daardoor verloor de partij ook het burgemeesterschap van Riga.  

Bovendien werd de campagne gedomineerd door de Russische invasie in Oekraïne. Onder de 1,9 miljoen inwoners van de Baltische staat heerst grote bezorgdheid over de stijgende inflatie en de hoge energieprijzen. 

Alles samen zouden acht partijen verkozen raken in het parlement, de Saeima, waaronder drie nieuwe formaties. Nadat hij zijn stem uitbracht, toonde premier Karins zich bereid een nieuwe regering te leiden. Maar analisten verwachten moeilijke coalitiegesprekken in het politiek gefragmenteerde land.

Meer over Letland

Aangeboden door onze partners