Officiële dodental na doortocht van orkaan Ian in Florida stijgt tot 44, president Biden bezoekt staat

Orkaan Ian heeft aan zeker 44 mensen het leven gekost in de zuidoostelijke Amerikaanse staat Florida. Dat blijkt uit de nieuwe officiële balans van de lokale autoriteiten. Amerikaanse media meldden echter fors hogere dodentallen. Zo heeft zender CNN het over 66 doden in Florida en 4 in South Carolina. NBC telde alles samen zelfs 77 doden in beide staten.

jvhBron: BELGA

Ian ging woensdag als een orkaan van categorie vier (van vijf) met windsnelheden tot 240 kilometer per uur aan land in Florida. Daar liet de cycloon een spoor van vernielingen en overstromingen achter. Zaterdag zaten nog steeds meer dan een miljoen gebouwen zonder stroom. Hulpdiensten en reddingswerkers zijn er nog altijd aan de slag om mensen te bevrijden of te evacueren.

Nadat Ian eerst weer over zee was getrokken, bereikte de orkaan vrijdag South Carolina als een orkaan van de laagste categorie met windsnelheden tot 140 kilometer per uur. Sindsdien zwakte Ian af en zette de storm zijn koers verder over North Carolina en Virginia, waar de storm dit weekend zou verdwijnen.

Dinsdag had Ian als een orkaan van categorie drie al een ravage aangericht op Cuba. Volgens de regering kwamen daar zeker drie mensen om.

President Biden bezoekt Florida en Puerto Rico

Joe Biden gaat Florida en Puerto Rico volgende week bezoeken. De Amerikaanse president zal samen met zijn vrouw Jill ter plaatse gaan naar de getroffen gebieden, zo meldt het Witte Huis zaterdagnacht.

Maandag trekken de Bidens naar Puerto Rico. Orkaan Fiona veroorzaakte anderhalve week geleden een pak schade op het Caraïbische eiland en er vielen verschillende doden. De orkaan trok nadien verder naar het noorden, tot in Canada, met ook daar schade en slachtoffers tot gevolg.

Meer over Verenigde Staten

Aangeboden door onze partners