©  AFP

Fin Kalle Rovanperä kroont zich in Nieuw-Zeeland tot jongste wereldkampioen rally ooit

Kalle Rovanperä (Toyota Yaris Rally1) heeft de Rally van Nieuw-Zeeland gewonnen. De 22-jarige Fin is daarmee zeker van de wereldtitel en de jongste wereldkampioen in de geschiedenis van de sport.

Jeroen De Pauw

Op vrijdag moest Rovanperä in een doorweekte dag als eerste de baan op en eindigde als vierde. De Fin nam zaterdagochtend de leiding over van Elfyn Evans toen die in de fout ging en uiteindelijk moest opgeven. Met drie ritzeges bouwde hij een geruststellende voorsprong uit op zijn enig overgebleven titelconcurrent Ott Tänak. Tijdens de korte afsluitende laatste wedstrijddag kwam zijn zege nooit in gevaar. Rovanperä sloot af in stijl door de afsluitende powerstage te winnen. Met nog twee rally’s te rijden is het WK beslist.

Rovanperä was met 53 punten voorsprong op de Est Ott Tänak (Hyundai i20 N Rally1) in het klassement naar Nieuw-Zeeland vertrokken. Met zijn overwinning, voor de Fransman en uittredend wereldkampioen Sébastien Ogier (Toyota Yaris Rally1) en Tänak, bouwde hij zijn voorsprong in het kampioenschap uit tot 64 punten.

Rovanperä. ©  AFP

Daarmee is Rovanperä zeker van de wereldtitel, na zes overwinningen op elf rally’s. Het is mathematisch onmogelijk voor Tänak om tijdens de laatste twee rally’s van het seizoen, in Spanje en Japan, het gat nog dicht te rijden. In elke rally zijn maximaal 30 punten te verdienen.

Tijdens de Rallly van Nieuw-Zeeland eindigde de Belg Thierry Neuville (Hyundai i20 N Rally1) op de vierde plaats. In het eindklassement staat hij derde.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Jongste winnaar ooit

Rovanperä maakte in 2021 zijn debuut op het hoogste niveau. Na zijn tweede plaats in de Arctic Rally werd hij de jongste WK-leider ooit. Later dat jaar won hij in Estland en werd hij op 20 jaar 9 maanden en 17 dagen de jongste winnaar ooit van een WK-rally. Nog in 2021 won hij ook de Rally van Griekenland.Rovanperä begon 2022 met een vierde plaats in de Monte Carlo waarna hij drie rally’s op telkens een andere ondergrond won. De Fin was outstanding in de sneeuw in Zweden, de snelste op het asfalt in Kroatië en op het gravel in Portugal. In Sardinië moest hij genoegen nemen met de vijfde plaats om vervolgens de Safari Rally en de Rally van Estland te winnen. In zijn thuiswedstrijd in Finland greep hij net naast de zege. Die ging naar de Est Ott Tänak die ook de beste was in de Ypres Rally, een wedstrijd waarin Rovanperä een zeldzaam foutje maakte. Toen dat ook gebeurde in Griekenland kwam Tänak toch nog druk zetten, maar in Auckland nam Rovanperä deze week alle twijfels weg en pakte hij op zijn 22e en één dag de wereldtitel.

De Fin is de jongste wereldkampioen rally ooit en treedt daarmee in de voetsporen van Colin McRae. Rovanperä is de eerste Fin in 20 jaar die wereldkampioen wordt. In 2002 deed Marcus Grönholm hem dat voor. Tot nu toe was de Brit Colin McRae de jongste winnaar van het wereldkampioenschap rally, dat sinds 1972 wordt georganiseerd. Hij was 27 jaar toen hij in 1995 de titel veroverde.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Thierry Neuville na vierde plaats: “Was het hoogst haalbare”

“We eindigen als vierde wat voor ons het hoogst haalbare was”, zei hij na afloop. “We beleefden een moeilijke start van de rally. Een mix van spins en tijdstraffen zorgde ervoor dat we de hele tijd moesten achtervolgen. Tijdens de slotdag zaten we in een afwachtende positie. De enige progressie die we konden maken was wanneer er een rijder voor ons in de fout zou gaan.”

Tijdens de Monte Carlo voelde Thierry Neuville zich vaak niet comfortabel achter het stuur. Dat gevoel overviel hem ook enkele keren in Nieuw-Zeeland. “Voor deze omstandigheden moeten we aan de wagen werken. Ik voelde me niet op mijn gemak waardoor het moeilijk was om snel te rijden. Stap per stap komen we daar waar we willen zijn. We moeten gewoon blijven werken. Ook al ging het niet altijd zoals we wilden, toch was het leuk om terug te komen naar deze toch wel bijzondere rally ver van huis.”

WK-stand

1. Kalle Rovanperä (Fin/Toyota) 237 punten

2. Ott Tänak (Est/Hyundai) 173

3. Thierry Neuville (BEL/Hyundai) 144

4. Elfyn Evans (GBr/Toyota) 116

5. Takamoto Katsuta (Jap/Toyota) 100

6. Craig Breen (Ier/Ford) 77

7. Esapekka Lappi (Fin/Toyota) 58

8. Sébastien Ogier (Fra/Toyota) 55

9. Dani Sordo (Spa/Hyundai) 49

10. Gus Greensmith (GBr/Ford)

De volgende WK-rally is die van Spanje. Die rally wordt georganiseerd van 20 tot en met 23 oktober.

 ©  AFP

 ©  AFP

De wagen van de wereldkampioen. ©  AFP

Meer over Thierry Neuville

Aangeboden door onze partners