©  AP

Dodentol van zelfmoordaanslag in school in Kaboel loopt op tot minstens 35, ook 82 gewonden

De dodentol van de zelfmoordaanslag vrijdag op een onderwijsinstelling in de Afghaanse hoofdstad Kaboel is opgelopen tot minstens 35. Dat heeft de VN-missie in Afghanistan zaterdag verklaard.

jvhBron: BELGA

Volgens de laatste balans is er sprake van minstens 35 doden en 82 gewonden. Daags voordien had de VN-missie minstens 24 dodelijke slachtoffers en 36 gewonden gemeld, terwijl de Afghaanse politie sprak van 20 doden en 27 gewonden.

De explosie deed zich voor in het district Dashte Barchit, waar voornamelijk sjiitische Hazara’s wonen, een etnische minderheid in Afghanistan. De onderwijsinstelling zou studenten voorbereiden op hun studies aan de universiteit. Op het moment van de feiten was er een oefentoegangsexamen aan de gang.

De meeste slachtoffers zijn meisjes. Nadat de taliban in Afghanistan de macht overnamen, sloten ze scholen voor tienermeisjes. Sindsdien bieden particuliere onderwijsinstellingen meisjes de mogelijkheid om hun opleiding voort te zetten.

Voorlopig heeft niemand de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Terreurgroep Islamistische Staat, die net als de taliban tegen vrouwenonderwijs gekant is, heeft de voorbije maanden wel meerdere aanslagen opgeëist. IS is een felle tegenstander van de taliban.

Protest

Een groep Afghaanse vrouwen trok zaterdag de straat op om de “genocide tegen de Hazara’s” aan te kaarten. In verschillende videofragmenten die online circuleren stellen de demonstranten dat ordetroepen van de taliban met geweld de menigte uiteendreven. Verschillende mannen die de vrouwen vergezelden, zouden daarbij opgepakt zijn. Journalisten die verslag maakten van het protest, zouden in de klappen gedeeld hebben. Zo circuleren onder meer beelden van de taliban die met geweren in de lucht vuren om de vrouwen uiteen te jagen.

 ©  AFP

Meer over Afghanistan

Aangeboden door onze partners