©  AFP

Thierry Neuville rukt voor slotdag op naar plaats vier in Rally van Nieuw-Zeeland

De Finse WK-leider Kalle Rovanperä (Toyota) staat aan de leiding na de derde dag van de Rally van Nieuw-Zeeland, de elfde van dertien WRC-manches. Hij komt zo erg dichtbij een eerste wereldtitel. Thierry Neuville (Hyundai) staat op de vierde plaats, op 1:41.4.

Maarten VanhoofBron: BELGA

Extreme weersomstandigheden, een tijdstraf van 15 seconden en enkele schuivers tijdens de openingsdag. Thierry Neuville is in Nieuw-Zeeland niet aan zijn beste rally van het seizoen bezig. En toch is hij na de opgaves van Evans en Tänak opgeschoven naar de vierde plaats. “Het was een behoorlijk uitdagende dag”, zei hij na afloop in de mediazone. “We hebben een beetje op ons eigen ritme gereden en bevinden ons zowat in niemandsland.”

“Vanmorgen verloren we de derde versnelling. Deze namiddag waren de omstandigheden zoals verwacht, maar konden we het tempo van de anderen niet aan. En dus moeten we tevreden zijn met de vierde plaats. Met twee spins op vrijdag en 15 seconden tijdsverlies, als je zo aan een rally begint, kun je niet voor de overwinning vechten. Morgen is een van de kortste dagen die we in tijden hebben gehad, dus we gaan proberen om in een goede positie te eindigen.”

Fin op weg naar wereldtitel

Rovanperä, die zaterdag zijn 22e verjaardag viert, leidt momenteel voor de Fransman Sébastien Ogier (Toyota) en de Est Ott Tänak (Hyundai), zijn rivaal voor de wereldtitel. Als hij zondag acht punten meer pakt als Tänak is hij op zijn 22ste en één dag de jongste wereldkampioen rally ooit.

In regenachtige omstandigheden moesten zaterdag verschillende rijders opgeven. Onder meer de Britten Elfyn Evans (Toyota), nog tweede na de tweede dag, en Gus Greensmith (M-Sport Ford), vielen uit. De harde crash van Greensmith, waarbij de bemanning ongedeerd bleef, zorgde voor een onderbreking en de annulatie van de tiende klassementsrit.

Meer over Thierry Neuville

Aangeboden door onze partners