De Nicaraguaanse president Daniel Ortega ©  AFP

Nicaragua verbreekt diplomatieke betrekkingen met “interventionistische regering” van Nederland

De regering van Nicaragua heeft vrijdagavond de diplomatieke banden met Nederland verbroken. Enkele uren eerder had president Daniel Ortega al aangegeven dat hij geen banden meer wilde “met de interventionistische regering” van Nederland.

jvhBron: BELGA

In een verklaring wordt Nederland ervan beticht zich “herhaaldelijk bemoeizuchtig, interventionistisch en neokoloniaal” te hebben opgesteld. 

Aanleiding voor de stap zou een bezoek zijn van de Nederlandse ambassadeur in het gebied, Christine Pirenne, die werkt vanuit Costa Rica. Zij zou “de Nicaraguanen hebben toegesproken alsof Nicaragua een Nederlandse kolonie is”, zei Ortega. Hij verwees ook naar de beslissing van Nederland in 2018 om geen geld meer te steken in de bouw van een ziekenhuis in de stad Bilwi.

Eerder deze week had de Nicaraguaanse minister van Buitenlandse Zaken Denis Moncada al de ambassadeur van de Europese Unie, Bettina Musscheidt, laten weten dat ze het land wordt uitgezet. Volgens lokale media pikte de regering in Managua het niet dat zij voor de Mensenrechtenraad in Genève de Nicaraguaanse regering opriep de democratie te “herstellen”.

Meer over Nicaragua

Aangeboden door onze partners