Net wanneer u denkt dat de wereld om zeep is, brengen wij elke dag goed nieuws

Hasselt -

De oorlog in Oekraïne woedt onverminderd voort, de energiecrisis zet ons in de kou, de politiek stoot alsmaar meer mensen af,… een mens wordt niet bepaald vrolijk van het nieuws dat ons via de media bereikt. Het Belang van Limburg biedt vanaf maandag 3 oktober een antigif tegen zoveel onheil: elke dag brengen we een goednieuws-pagina én goed nieuws wordt een volwaardig onderdeel van ons aanbod in de app en op de website. Gratis.

‘Geen nieuws, goed nieuws’, dat adagium werd meer dan 20 jaar geleden al overboord gegooid op onze redactie. We lanceerden toen de GoedNieuwsKrant op dinsdag, een nog nooit vertoond initiatief in het Vlaamse medialandschap. Huwelijken, gouden bruiloften, leuke berichten uit scholen en verenigingen, geboortes,… de hele levenscyclus van de Limburger had zijn plaats in deze veelgelezen bijlage. Meer dan 10 jaar geleden volgde ook nog De Buurtkrant op vrijdag, waarbij de lezers - de nieuwsjagers - zelf nieuws uit hun omgeving konden insturen. Sindsdien hebben ruim 20.000 mensen zich al geregistreerd.

Deze bijlagen verschijnen vanaf maandag niet meer in hun bekende vorm, maar dat wil niet zeggen dat al dat goede nieuws uit uw regio verdwijnt. “Integendeel, leuk en positief nieuws uit eigen regio brengen, dat zit gewoon in ons DNA”, vertelt hoofdredacteur Indra Dewitte. “Terwijl andere media het regionale nieuws steeds verder afbouwen - kijk maar naar de hetze rond het afschaffen van de regionale ochtendshow op Radio 2 – geloven wij daar nog wel sterk in. Daarom brengen we vanaf maandag élke dag goed nieuws. Niet meer als bijlage, maar als een volwaardig deel van onze krant.”

Ook vier generaties of pasgeborenen verschijnen vanaf nu ook online. ©  rr

De nieuwe goednieuwspagina krijgt dan ook een symbolische plek in de krant. “Vanaf het moment dat je de krant openslaat, word je geconfronteerd met negatief nieuws: de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis in eigen land, overvallen en vechtpartijen in onze provincie,… Het lijkt wel of de wereld om zeep is. Maar als je dan bijna alles hebt gelezen, sluiten we af met goed nieuws, zodat je de krant niet met een wanhopig gevoel moet wegleggen. We willen zo een glimlach op het gezicht van onze lezers toveren en een stap richting een warmere wereld zetten.”

Nieuwsbrief

Maar er is meer dan die ene pagina, veel meer zelfs. Indra Dewitte: “We gaan goed nieuws ook digitaal opentrekken, het wordt een essentieel onderdeel van ons nieuwsaanbod in de app en op de website. En dat is nieuw: tot nu verscheen goed nieuws online her en der verspreid, maar nu gaan we er uitdrukkelijk op focussen. De lezer gaat er niet meer naast kunnen kijken.”

Sommigen onder die lezers zullen niet meteen gelukkig zijn met de metamorfose van papier naar online. “En toch zien we dat steeds meer mensen overtuigd raken van de online meerwaarde”, aldus de hoofdredacteur. “Niet alleen gaat de verkoop van abonnementen op de online krant omhoog, de artikels uit de GoedNieuwsKrant en De Buurtkrant worden ook online druk gelezen. En dat gaat alleen maar toenemen nu goed nieuws een prominente plek krijgt.”

Die prominente plek wordt nog eens versterkt door de nieuwsbrief. Op hbvl.be/goednieuws/nieuwsbrief kan u zich daarvoor inschrijven. Wekelijks krijgt u dan een gezonde dosis goed nieuws in uw mailbox. Wil u alleen goed nieuws uit uw gemeente? Dan kan ook door in te schrijven op de dagelijkse gemeentelijke nieuwsbrief.

Huwelijken

Maar wat gaat er nu juist veranderen en wat is dat, goed nieuws? “In principe blijft dat zoals het tot nu was: koppeltjes mogen nog altijd melden wanneer ze trouwen, wij sturen dan een fotograaf, gratis”, legt redacteur Gert Reynders uit. “Die huwelijken verschijnen dan online en op dinsdag vullen we twee krantenpagina’s met kersverse koppels, waarbij we ook een opvallend huwelijk in de kijker zetten.”

Gaat u trouwen? Laat het ons hier weten

Elke dinsdag vullen we twee krantenpagina’s met kersverse koppels. ©  eva

Nieuwsjager

Wil u zelf nieuws insturen? Dat kan nog altijd via hbvl.be/nieuwsjager. “We hopen dat onze nieuwsjagers actief blijven en ons blijven voorzien van nieuws uit hun gemeente”, vertelt redacteur Jo Sente. “De afgelopen jaren hebben we zo heel wat leuke berichten kunnen publiceren die ons anders nooit zouden bereiken. Dat kan gaan van een straatfeest tot bijvoorbeeld jongeren die iemand uit het kanaal redden.” Maar vanaf maandag mogen ook huwelijksjubilea, vier of meer generaties en geboortes via de nieuwsjagerpagina worden ingestuurd. Al dat nieuws bundelen we onder de rubriek ‘Door jou’. Tot slot beschikken we ook over een team van correspondenten die in hun gemeente naarstig op zoek gaan naar nieuws.

Is er wat leuks te beleven in jouw school? Deel het met de rest van Limburg. © rr

Op papier maken we elke dag een selectie uit het inkomende nieuws, waarbij we telkens één verhaal uitvergroten. “Zo willen we mensen die goed doen voor een ander op een voetstuk plaatsen. Tijdens de zwaarste coronaperiode maakten we zelfs volledige bijlagen met artikels over Limburgers die de zwaarst getroffenen mentaal of materieel ondersteunden. Dat is de warme wereld waaraan we willen blijven werken.”

Ook foto’s van gouden, diamanten, briljanten, platina of albasten huwelijken zijn welkom.  ©  rr

Gratis

Ook niet onbelangrijk: het goede nieuws is online gratis te lezen. “We houden dat bewust gratis”, aldus Indra Dewitte. “Je kan zo ook berichten via bijvoorbeeld Facebook delen met vrienden en familie, die het dan eveneens gratis kunnen lezen. Je hoeft dus geen artikels meer uit te knippen om er mee te pronken en als je vereniging online staat, moet je ook geen 100 kranten gaan kopen. Goed nieuws is er voor iedereen. Voor u en door u, elke dag.”

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio