©  AP

Chinese vrouwen kloppen Australië op WK basket na thriller en spelen finale tegen Verenigde Staten

China en de Verenigde Staten hebben zich vrijdag geplaatst voor de finale van het WK basketbal. Team USA versloeg in de halve finale de buren uit Canada met duidelijke 83-43 cijfers. Bij de rust stond het 45-21.

Bron: BELGA

Breanna Stewart was de topscorer bij de Verenigde Staten met 17 punten, Aja Wilson blonk uit met 15 punten en 12 rebounds. De Amerikaanse vrouwen maakten vooral in het eerste (27-7) en in het derde kwart (22-8) het verschil.

De Amerikaanse vrouwen kroonden zich op de voorbije drie WK’s tot wereldkampioen. Vorig jaar pakten ze op de Spelen in Tokio nog hun zevende olympische titel op rij.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

China houdt thuisland Australië uit de finale

China heeft zich vrijdag als tweede team verzekerd van een finaleplaats op het WK vrouwenbasketbal in Sydney. De Chinese vrouwen versloegen in hun halve finale thuisland Australië na een spannende partij met 61-59 (rust: 36-30). In de finale is de Verenigde Staten zaterdag, vanaf 8 uur Belgische tijd, de tegenstander.

Australië had donderdag nog in de kwartfinales met 86-69 afgerekend met de Belgian Cats, maar tegen China hadden de Australische vrouwen het veel moeilijker. China plaatste in het tweede kwart (23-13) een tussenspurt, maar zag Australië na rust toch nog erg gevaarlijk komen opzetten. Pas in de slotseconden konden de Chinese vrouwen de wedstrijd in een definitieve plooi leggen.

Xu Han was de uitblinker met 19 punten en 11 rebounds. Ook Liwei Yang (18 ptn) deed haar duit in het zakje. Voor Australië volstonden de 12 punten en 10 rebounds van Stephanie Talbot niet.

De Chinese vrouwen, die in de groepsfase met 81-55 wonnen van de Cats, staan voor de tweede keer in hun geschiedenis in de WK-finale. De vorige keer was in 1994, toen ze verloren van Brazilië.

De finale staat zaterdag, vanaf 8 uur Belgische tijd, op het programma.

Meer over Belgian Cats

Aangeboden door onze partners