© Guy Donders

Davidsfonds Genk bezoekt ondergronds museum Jezuïetenberg in Maastricht

Genk -

Op 27 september brachten een aantal leden van Davidsfonds Genk een begeleid bezoek aan het uniek ondergronds museum Jezuïetenberg dat sinds 1996 een beschermd Rijksmonument is.

Guy Donders

"Even buiten Maastricht, vlakbij de grens met België, bevindt zich een van de mooist bewerkte kalksteengroeven ter wereld: de Jezuïetenberg", vertellen de leden van Davidsfonds Genk. "Het begin van de ontginning van de Fallenberggroeve, waartoe de Jezuïetenberg behoort, ligt al vele eeuwen terug, toen men de kalksteen gebruikte als bouwsteen. Dat zich in het gangenstelsel nu een uniek onderaards museum bevindt, is te danken aan de paters Jezuïeten uit Maastricht. Tussen 1860 en 1960 trokken scholastieken en theologanten van de Jezuïetenorde op hun vrije woensdag ter ontspanning de groeve in. Zij maakten er tekeningen, schilderijen, sculpturen en beelden, wat resulteerde in een unieke verzameling kunstwerken. Het was beslist zeer de moeite waard om te gaan bekijken."

Gids Wouter Moons loodste de groep met een minimum aan licht doorheen het gangenstelsel. "Iedereen was uiterst geboeid bij het luisteren naar zijn interessante, vaak ludieke verhalen", aldus de leden. "Het bezoek werd – zoals het paters betaamd – afgesloten met een hartig drankje en hapje."

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio