©  EPA

Voormalig voorzitter van voetbalbond El Salvador veroordeeld in grootschalig omkoopschandaal FIFA

De oud-voorzitter van de voetbalbond van El Salvador is donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien maanden voor zijn rol in het grote omkoopschandaal binnen de Wereldvoetbalbond FIFA. Een rechter in New York legde Reynaldo Vasquez die straf op. De 66-jarige Vasquez had in zijn tijd als voorzitter van de bond van El Salvador, tussen 2009 en 2011, ruim 350.000 dollar (omgerekend 356.000 euro) aan steekpenningen aangenomen om de mediarechten voor WK-kwalificatiewedstrijden bij een bepaald bedrijf te krijgen.

Bron: BELGA

Kort voor de voorzittersverkiezing bij de FIFA in 2015 werden heel wat voetbalbobo’s uit met name Midden- en Zuid-Amerika in een hotel in Zürich gearresteerd. Sepp Blatter werd op het congres van de FIFA herkozen als voorzitter, maar stapte enkele dagen later onder grote druk op. De Zwitser werd uiteindelijk voor jaren geschorst vanwege een dubieuze betalingsdeal met Michel Platini.

De Amerikaanse justitie doet al geruime tijd onderzoek naar het grootschalige omkoopschandaal binnen de FIFA. Dat heeft al tot 27 bekentenissen en heel wat veroordelingen geleid. Vasquez bekende vorig jaar schuld.

“Deze mensen hebben hun zakken gevuld met honderdduizenden dollars aan smeergeld. Dat gebeurde over de rug van een prachtige sport, de voetbalbond van El Salvador en de leden daarvan”, zei de openbaar aanklager bij de rechtszaak van Vasquez in New York. Hij moet het bedrag dat hij opstreek terugbetalen.

De FIFA legde de voormalige bondsvoorzitter van El Salvador in 2019 al een levenslange schorsing op. Hij kreeg daarbij ook een boete van 500.000 Zwitserse frank (zo’n 490.000 euro). Hij mag nooit meer een rol in de voetballerij bekleden.

In maart 2017 werd hij in eigen land ook veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor het verduisteren van om en bij de 400.000 dollar (407.000 euro) aan socialezekerheidsbijdragen.

Aangeboden door onze partners