©  AFP

China ontmoet Australië in halve finales, ook Verenigde Staten en Canada stoten makkelijk door op WK basket

De Verenigde Staten en Canada hebben zich donderdag als eerste twee landen geplaatst voor de halve finales van het WK vrouwenbasketbal in Sydney. De Amerikaanse vrouwen haalden het makkelijk met 88-55 (rust: 50-33) van Servië, Canada klopte Puerto Rico met 79-60 (rust: 44-23). China en Australië spelen de andere halve finale.

Bron: BELGA

De Verenigde Staten lijken dit toernooi opnieuw een maatje te groot voor de tegenstand. Op weg naar een vierde wereldtitel op rij werd Servië zonder veel moeite opzij gezet. Alyssa Thomas blonk uit met een ‘double-double’. Ze was goed voor 13 punten, 14 rebounds en 7 assists. Kelsey Plum kwam tot 17 punten, Aja Wilson haalde 15 punten. De geboren Amerikaanse Yvonne Anderson was voor Servië goed voor 14 punten.

De tegenstander van de Verenigde Staten in de halve finales wordt Canada. Beide landen treffen elkaar vrijdag, vanaf 6u30 Belgische tijd. De Canadese vrouwen hadden weinig moeite met Puerto Rico. Kia Nurse (17 ptn) en Bridget Carleton (15 ptn) waren het best bij schot. Voor Puerto Rico volstonden de 19 punten van Arella Guirantes niet.

China neemt het op tegen Australië

De Chinese vrouwen hebben donderdag het derde ticket voor de halve finales in de wacht gesleept op het WK basketbal in Sydney. China haalde het in de kwartfinales met 85-71 van Frankrijk. In de halve finales treffen de Chinese vrouwen gastland Australië.

 ©  AFP

China maakte het verschil tegen de Fransen donderdag in een sterk tweede kwart (25-14). Het leidde zo met 50-39 bij de pauze. Na rust kon Frankrijk nog even dichter bij sluipen, maar China gaf de overwinning niet meer uit handen. Li Meng (23 ptn), Huang Sijing (18 ptn) en Han Xu (13 ptn en 9 rebounds) waren de uitblinkers. De 19 punten van Marine Fauthoux volstonden niet voor Frankrijk.

China gaat zo op haar winnend elan verder. In de groepsfase won het vier van de vijf keer, enkel de ongenaakbare Amerikaanse vrouwen waren te sterk. De Belgian Cats kregen dinsdag in het laatste groepsduel nog een 81-55 op het bord.

Aangeboden door onze partners