©  BELGA

Nu stunten tegen 41-jarige icoon en 12.000 uitzinnige Aussies op WK: Belgian Cats hebben stunt nodig voor tweede halve finale op een rij

Zonder de geblesseerde Emma Meesseman willen de Belgian Cats vandaag opnieuw Belgische basketbalgeschiedenis schrijven. De selectie van bondscoach Valéry Demory wil zich voor de tweede keer op een rij kwalificeren voor de halve finales van het WK. “We missen Emma en Australië is favoriet. De rol van underdog hebben we graag”, zei Demory.

Patrick Ceulemans in Sydney

Vier jaar geleden, bij hun eerste WK-deelname, bereikten de Belgian Cats de vierde plaats. Van die generatie zijn Ann Wauters, Kim en Hanne Mestdagh, Jana Raman en Marjorie Carpréaux niet meer van de partij. Nu, vier jaar later, prijken de Cats ondertussen op de vijfde plaats van de wereldranking, en dat met de helft van een selectie die Next Gen is en dus bijzonder jong. “We hebben de kwartfinales bereikt en dat was het eerste doel. We beseffen dat we zonder Emma Meesseman voor een moeilijke klus staan om ons te kwalificeren, maar we gaan voor die stunt”, zegt Julie Vanloo, samen met Kyara Linskens, Julie Allemand en Hind Ben Abdelkader de sterkhoudster bij de Cats.

De Belgian Cats wentelen zich weer lekker in de rol van de underdog. Zonder Meesseman wordt het zaak om met Kyara Linskens, Billie en Becky Massey en woelwater Maxuella Lisowa de rebound te controleren. Lukt dat, dan kunnen de Cats uitpakken met hun frivole snelle basketbal en kunnen ze het grotere, tragere en vooral oudere Australië – gemiddelde leeftijd 30 jaar tegenover 25 bij de Cats – verrassen. Eens de kloof op het scorebord staat, kan nervositeit de Australiërs misschien parten spelen.

De Belgian Cats zullen ook weer met een stevige defense moeten uitpakken. Bondscoach Valéry Demory switcht graag in verdediging, met dikwijls ook een zoneverdediging. Vorig jaar wonnen de Cats op de Olympische Spelen in Tokio met 85-70 van Australië. Emma Meesseman maakte toen wel 32 punten. Twee weken geleden verloor België de laatste oefenpartij in Sydney met 65-61. Na een slechte start won het wel de laatste drie kwarts.

Lauren Jackson, 41 jaar en hét icoon van de Australische vrouwenploeg. ©  AFP

Wereldploeg

De Opals, de roepnaam van de Australische vrouwenploeg, zijn een wereldtopper en al jaren ook een wereldmacht in het basketbal (m/v). In 2018 werden ze in Tenerife nog vicewereldkampioen. Op hun palmares fonkelen sinds 1996 maar liefst twee bronzen medailles en drie zilveren plakken op de Olympische Spelen. Op het WK werden ze in 2006 wereldkampioen en sinds 1998 werd de trofeeënkast ook nog aangevuld met één zilveren en drie bronzen medailles.

Momenteel staan de Opals nummer 3 op de wereldranking. Op dit WK verloren ze het openingsduel tegen Frankrijk, maar realiseerden ze daarna vier zeges op een rij. Steph Talbot, Bec Allen (die wel onzeker is met een ribblessure), Ezi Magbegor en Samantha Whitcomb komen uit in de WNBA.

Hét icoon van het Australische vrouwenbasketbal is Lauren Jackson. De ex-ploegmaat van Ann Wauters bij Valencia en Seattle Storm stopte in 2016 na vele blessures, maar maakt speciaal voor dit WK en op 41-jarige leeftijd haar comeback. Ze veroverde twee WNBA-titels, is een zesvoudige WNBA All Star en werd maar liefst drie keer verkozen tot MVP van de WNBA. Drie zilveren en één bronzen medailles op de Olympische Spelen hangen om haar hals en ook twee bronzen op een WK en vooral één gouden op het WK in 2006. Op dit WK is ze op 41-jarige leeftijd nog goed voor gemiddeld 6 punten.

Nog een niet te onderschatten opponent voor de Cats vanavond in de Sydney Superdome: Australië wordt aangemoedigd door minstens 12.000 uitzinnige fans. “Heerlijk kicken is dat. Daar doe je het toch voor?” knipoogde Julie Vanloo. De zowat vijftig Belgische fans hopen dus dat de Cats in deze heksenketel toch met een stunt uitpakken.

 ©  BELGA

Meer over Belgian Cats

Aangeboden door onze partners