Gilles De Wilde spurtte sneller dan de Fransman Leroux en Edward Theuns.  ©  Geert De Rycke

Het erepodium van de Memorial Fred De Bruyne met Samuel Leroux (l), Gilles De Wilde en Edward Theuns. ©  Geert De Rycke

thumbnail: Gilles De Wilde spurtte sneller dan de Fransman Leroux en Edward Theuns.  
thumbnail: Het erepodium van de Memorial Fred De Bruyne met Samuel Leroux (l), Gilles De Wilde en Edward Theuns. 

Wielrennen Elite Memorial Fred De Bruyne

Gilles De Wilde moest drie jaar wachten op eerste winst: “Geen kleine jongens geklopt”

Berlare -

Niet de verhoopte Oliver Naesen, maar wel de jonge Gilles De Wilde schreef woensdagmiddag de Memorial Fred De Bruyne op zijn naam. De 22-jarige Laarnenaar was de snelste van een selecte kopgroep met een pak grote namen.

Ivan Elegeert

In een razendsnelle wedstrijd, met een gemiddelde van meer dan 48 kilometer per uur, gingen in de eerste 10 kilometer de Nederlander Mike Teunissen (Jumbo-Visma) en Edward Theuns (Trek-Segafredo) al voorop rijden.

“Om geen risico’s te nemen in het peloton”, verklaarde Theuns na afloop zijn vroege aanval.

Ze kregen de Brit Mark Stewart in hun spoor. Het trio kreeg nog voor half wedstrijd het gezelschap van ruim twintig achtervolgers met daarbij de broers Naesen, een trio van Alpecin-Deceuninck onder leiding van Dries De Bondt en liefst vijf renners van Sport Vlaanderen-Baloise: Kamiel Bonneu, Milan Fretin, Ruben Apers, Alex Colman en Gilles De Wilde. Het was snel duidelijk dat de winnaar uit deze ruime groep zou komen.

Oliver Naesen wilde zijn fans op een zesde zege voor eigen volk trakteren. Hij rammelde de kopgroep op 15 kilometer van het einde uit elkaar. Enkel De Wilde, De Bondt, Theuns, Teunissen en de Fransman Leroux konden het tempo volgen.

“Naesen probeerde ons in de laatste kilometers nog te verrassen”, zei winnaar Gilles De Wilde. “Maar hij raakte niet weg en spurtte uiteindelijk niet mee. Ik ben dan op één kilometer van het einde gaan versnellen en nam enkele lengtes voorsprong. Het was alles of niets. De anderen kwamen nog terug, maar ik haalde het toch”, aldus de oudere broer van Julie De Wilde, die dit jaar de jongste deelneemster aan de Tour de France voor vrouwen was.

Geveld door corona

Gilles De Wilde, die al aan zijn derde profjaar bij het team van Walter Planckaert bezig is, kon pas in mei echt aan zijn seizoen beginnen.

“Begin dit jaar werd ik geveld door corona en daar heb ik behoorlijk van afgezien. Nadien volgden er nog wat periodes met ziekte en ander ongemak. Sinds enkele weken ging het goed. In de Grote Prijs van Wallonië was ik in de finale ook nog in de aanval. Maar dat ik in de Memorial Fred De Bruyne al die World Tour-renners achter mij kon laten, is zeker een opsteker voor wat nog komt. Want ik blijf ook voor de volgende wedstrijden gemotiveerd. Ik rij met Parijs-Bourges en de Munsterland Giro nog twee UCI koersen waarin ik hoop ook een resultaat te pakken. Ook de Sluitingsprijs in Putte-Kapellen en ook de Chrono Des Nations staan nog op het programma”, besloot de winnaar die op het podium gezelschap kreeg van de Fransman Leroux en Edward Theuns. Oliver Naesen bolde als zesde over de streep.

Aangeboden door onze partners