Alessio Basile heeft het helemaal naar zijn zin in Oklahoma en is intussen prima aangepast. “Ik had steeds een zwak voor talen en trek goed mijn streng in American English.” ©  BELGA

Tennis

Alessio Basile pakt in de States eerste zege in profcircuit: “Aanpassing aan Oklahoma is vlot verlopen, ik ga vol voor mijn American Dream”

Voor Alessio Basile ging alweer een droom in vervulling. In het M-15-toernooi van het Amerikaanse Fayetteville liet de 18-jarige collegespeler uit Dilbeek aan de zijde van de Amerikaan Cooper Williams zijn eerste zege in het profcircuit optekenen.

Wim Redant

Na lang wikken en wegen legde Alessio Basile een voorstel van Tennis Vlaanderen naast zich neer en koos hij voor de universiteit van het Amerikaanse Oklahoma, waar hij sportmanagement ging studeren.

“Als je tot de top tachtig van het ITF-circuit behoort, kan je een beurs aanvragen bij Tennis Vlaanderen”, zegt de tennisser uit Dilbeek. “Je moet dan een presentatie maken om je aanvraag te motiveren. Ik was dat ook van plan, maar volgde uiteindelijk toch mijn hart en koos voor de States. Ik ga vol voor mijn American Dream. Ik voerde goede gesprekken met mijn coach Dustin Taylor, die twee keer overkwam uit de Verenigde Staten om me aan het werk te zien. Zowel in de Astrid Bowl als op Roland Garros kwam hij mijn wedstrijden bekijken. Het is een zachtaardige man die veel op me inpraat. Op 19 augustus ben ik dan vertrokken naar Oklahoma. Op 8 december keer ik voor een maand terug naar België, om dan na de feestdagen terug te keren.”

Eerste ATP-punt beet

Tijdens zijn Belgische passage plant Basile ook enkele Belgische toernooien. “Voor mijn vertrek pikte ik al een 15.000 dollartoernooi mee in Eupen, waar ik een wildcard kreeg. Ik veroverde er zelfs mijn eerste ATP-punt. Uiteraard wil ik nog meer ATP-punten verzamelen, maar de focus ligt nu op het verzamelen van punten voor de collegeranking.”

Ook op studievlak valt het in Oklahoma best mee. “Ik had steeds een zwak voor talen en trek mijn streng in American English. We krijgen ook ontzettend veel praktijkopdrachten. Het theoretische gedeelte valt best mee.”

In Fayetteville kende de carrière van de zoon van David Basile en Daphne Vandezande afgelopen week een nieuw hoogtepunt. “In de finale van het toernooi klopten we de Zwitser Adrien Burdet en de Fransman Melvin Manuel met 6-4 en 6-3. Ik was de enige finalist die nog geen ranking achter zijn naam had staan. Mijn aanpassing aan de manier van leven in de States is echt vlot verlopen. Ik ben hier trouwens ook niet de enige Belg. Ook Pierre-Yves Bailly is tegenwoordig in Amerika aan de slag, maar hij koos voor Texas.”

Aangeboden door onze partners