© Felix Bergers

© Felix Bergers

thumbnail:
thumbnail:

Mensen in armoede onderzoeken uitsluiting door digitalisering

Genk -

Ontmoetingshuis De Sfeer is een vereniging waar armen het woord nemen. De werking in de Grotestraat 32 is een mooi voorbeeld van een organisatie die van onderop vorm en kracht krijgt: de mensen zijn zelf de actoren en woordvoerders. Momenteel onderzoeken ze de uitsluitingsmechanismen achter digitalisering en voeren ze hier ook actie rond.

Felix Bergers

17 oktober werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Werelddag van het Verzet tegen de Armoede. In voorbereiding van die dag zijn begeleidster Heidi Lowie en een ruime ploeg van vrijwilligers druk bezig met bevragingen over digitalisering en de zo vaak miskende mechanismen van uitsluiting die ermee samenhangen. Op de school Mater Dei organiseren ze zo een bevraging bij de ouders, de leerlingen en het personeel. Daarnaast verspreiden ze 1.000 kaarten onder de Genkse inwoners waarop die hun verhaal over dit onderwerp kunnen doen. De kaarten worden op 17 oktober afgegeven aan de burgemeester en enkele schepenen.

Een spandoek met de tekst 'digitalisering=uitsluiting' werd ondertussen afgewerkt. Op 17 oktober wordt het op de bakfiets Rita ('Rijden tegen Armoede') gespannen en wordt het zo meegereden naar de markt, het station, dienstencentrum Ter Hooie en het skatepark, waar telkens koeken met koffie worden aangeboden. Vaak wordt geredeneerd dat het probleem van de uitsluiting opgelost is als men de mensen maar mee krijgt in de digitaliseringstrein. De mensen van De Sfeer zien dit anders. Niet alleen leidt opjutten tot versterking van het gevoel van uitsluiting. Daarenboven vraagt een warme en solidaire samenleving menselijk contact en fysiek voelbare ondersteuning.

(Foto's: André Bergs)

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio