De arts wordt er door Kigali van beschuldigd te hebben deelgenomen aan bijeenkomsten met verantwoordelijken voor de volkerenmoord in Butare, in het zuiden van Rwanda, in 1994.  ©  AP

In België wonende Rwandese arts moet voor assisen verschijnen wegens vermeende betrokkenheid bij genocide

Het Parijse hof van beroep heeft woensdag bevestigd dat de Rwandese arts Eugène Rwamucyo, die in België woont, voor het hof van assisen zal moeten verschijnen om zich te verantwoorden voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Dat melden gerechtelijke bronnen aan het Franse persbureau  AFP.

mtmBron: BELGA

Het Franse nationaal antiterrorismeparket besliste in oktober 2020 dat Rwamucyo (63) voor assisen moet verschijnen. De arts ging toen echter in beroep.

De arts wordt er door Kigali van beschuldigd te hebben deelgenomen aan bijeenkomsten met verantwoordelijken voor de volkerenmoord in Butare, in het zuiden van Rwanda, in 1994. Een van die vergaderingen vond plaats met de goedkeuring van de toenmalige premier, Jean Kambanda, die door het Internationaal Strafhof voor Rwanda in Den Haag tot levenslang veroordeeld werd.

De arts zelf ontkent elke betrokkenheid bij de volkerenmoord. Zijn advocaat maakt zich alvast klaar om in Cassatie te gaan. Hij noemt het dossier flinterdun.

De arts werd in 2007 bij verstek al veroordeeld tot levenslang.

In 2009 schorste zijn werkgever, een ziekenhuis in Maubeuge, hem, nadat het te weten kwam dat er een internationaal aanhoudingsbevel was uitgevaardigd door Kigali. Vervolgens werd hij ontslagen. Een jaar later werd hij uiteindelijk opgepakt in de buurt van Parijs, maar enkele maanden later werd hij weer vrijgelaten.

Meer over Frankrijk

Aangeboden door onze partners