Keye Van der Vuurst (Oostende) gaat voorbij Rochdi Benzouien op een archiefbeeld uit 2021. ©  Rudy DECLERCK

Basketbal  Top Division 1  Royal IV Brussel

Rochdi Benzouien wil na bekerkwalificatie nu ook eerste competitiezege: “We moeten vermijden dat we al meteen moeten achtervolgen”

Bekersucces afgelopen weekend voor Royal IV Brussel, dat in het eigen Zuidpaleis de buren van Leuven Bears B een twintiger om de oren gaf. Zondag gaan Rochdi Benzouien en co. in de Spiroudome van Charleroi tegen Spirou Basket B ook op zoek naar die eerste competitiezege.

Wim Redant

Na de vlotte zege tegen Leuven Bears kijkt de 26-jarige Benzouien al uit naar de bekerloting voor de volgende ronde. “Ik zou graag nog eens thuis bekeren tegen een eersteklasser. Drie jaar geleden mochten we het al eens opnemen tegen Bergen, dat was erg leuk. Vorig jaar kruisten we het pad van Antwerp Giants. Ook een tweede- of derdeklasser blijft evenwel nog mogelijk, wat een extra horde zou betekenen op weg naar een verhoopte affiche.”

“Tegen Leuven Bears B raakten we eigenlijk best moeilijk in de wedstrijd. Na het eerste kwart keken we aan tegen een achterstand van twaalf punten, maar nog voor de rust hadden we de scheve situatie al helemaal rechtgezet. Na de pauze liepen we onder impuls van de vlotscorende Fayçal Laït verder uit. Wal wel in ons voordeel speelde: Leuven Bears B stond verzwakt tussen de lijnen, omdat tegelijkertijd ook de A-ploeg moest spelen.”

Royal IV opende de competitie met een voorspelbare nederlaag op Kortrijk Spurs, dat zich gevoelig versterkte en zich zou voorbereiden op een overstap naar de BNXT League. “Dat kan best zijn, maar toch smaakte die nederlaag zuur. Tijdens de eerste helft toonden we ons de evenknie. Aan de rust stonden we zes punten in het krijt, waardoor alles nog mogelijk was. Na de pauze verloren we evenwel de focus, waardoor we finaal de boot ingingen met een nederlaag van 22 punten. Achteraf gezien was Kortrijk wel degelijk te pakken. In Charleroi moeten we op zoek naar revanche.”

Nieuwe competitieformule

Door de nieuwe competitieformule worden de ploegen al na veertien speeldagen verdeeld in play-offs en play-downs. “Het betekent dat we er meteen moeten staan en dat we op Charleroi moeten winnen om niet meteen te moeten achtervolgen. Vorig jaar liepen we de play-offs mis, maar met Samir Demirtas en Boris Penninck kregen we er intussen zowel ervaring als kwaliteit bij. Ook de komst van Noah Ahanda moet een kwaliteitsinjectie betekenen. Bovendien moeten we dit jaar ook opnieuw een thuisreputatie opbouwen. Het Zuidpaleis moet de tegenstrever opnieuw angst inboezemen”, aldus de guard uit Anderlecht.

Aangeboden door onze partners