VOORBESCHOUWING. Ronde van Lombardije 2022: pechkoers voor de Belgen, maar altijd spektakel

De Ronde van Lombardije (zaterdag 8 oktober) geniet internationaal aanzien en wordt niet voor niets tot de vijf grote wielermonumenten gerekend. Toch wordt ‘de koers van de vallende bladeren’ in België wat miskend. Mede door de datum staat deze koers in de schaduw van die andere Monumenten in het voorjaar. En door de vele horrorcrashes van Belgen in de laatste jaren kreeg hij zelfs een negatieve bijklank. Jammer, want het is ook dit jaar een koers om naar uit te kijken.

Michiel Verheirstraeten

Ronde van Lombardije 2022

Wat? Laatste eendagskoers in de World Tour.

Wanneer? Zaterdag 8 oktober 2022, start om 10.05 uur en aankomst omstreeks 17 uur.

Waar? Van Bergamo naar Como.

Afstand? 253 kilometer.

Waar kan ik het volgen? Van start tot finish op sportwereld.be.

Het vijfde Monument

De Ronde van Lombardije behoort tot de vijf Monumenten van de koers, een prestigieus lijstje dat in de koers wordt aanzien als het allerhoogste in het eendagswerk, naast het WK. Naast Il Lombardia kregen ook Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik die titel. Ze hebben die internationale erkenning te danken aan hun rijke traditie, hun unieke parcours en hun aantrekkingskracht voor het publiek.

De Italiaanse klassieker wordt ieder najaar verreden in en rond de regio Lombardije in Noord-Italië, boven Milaan en aan de voet van de Alpen. Omdat de wedstrijd plaatsvindt aan het eind van het wielerseizoen, wordt hij ook wel De koers van de vallende bladeren genoemd. Voor velen de laatste kans om te scoren en een uitgelezen gelegenheid om een alles-of-niets-poging te wagen. Het levert vaak een aantrekkelijke koers op.

Wisselend parcours

De organisatie kiest dit jaar opnieuw voor Bergamo als start- en Como als finishplaats, waar dat vorig jaar nog omgekeerd was. De organisatie alterneert daarmee opnieuw tussen beide Italiaanse steden. Er ligt dit jaar ook geen beklimming van de Muro di Sormano in de klassieker.

Het parcours telt 253 kilometer tussen Bergamo en Como. In de laatste 60 kilometer ligt een reeks beklimmingen met eerst de Madonna del Ghisallo en de San Fermo della Battaglia, alvorens een eerste keer aan de finishplaats in Como te passeren. Daarna volgt een lokale lus van 22 kilometer, met de beklimmingen van de Civiglio en binnen de laatste 10 kilometer opnieuw de San Fermo della Battaglia. Vanaf de top van die laatste klim is het nog zo’n 5 kilometer tot de finish.

  In België vooral bekend voor... de valpartijen

  In het parcours zit dit jaar geen beklimming van de Muro di Sormano, de klim waarop kersvers wereldkampioen Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) in 2020 in de afdaling zwaar ten val kwam en een bekkenbreuk opliep. Het zorgde voor huiveringwekkende beelden. Een lange revalidatie zou de steile opgang van de jonge kampioen even afremmen, maar gelukkig niet breken. Na de Vuelta en het WK past hij dit jaar logischerwijs voor deze editie – de boog kan niet blijven gespannen staan – maar het is nog één van zijn dromen om hier ooit revanche te nemen.

   ©  BELGAIMAGE

  Maar Evenepoel is niet de enige belg die in deze koers zwaar ten val kwam, waardoor de Ronde van Lombardije in België zelfs een negatieve bijklank kreeg. In 2015 ging toenmalig wereldkampioen (en ex-winnaar, zie hieronder) Philippe Gilbert onderuit in de toen gevaarlijk natte afdaling van de Muro di Sormano. Hij kwam uiteindelijk met de schrik vrij.

   ©  BELGA

  Jan Bakelants en Laurens De Plus verging het minder goed in 2017: allebei maakten ze een doodsmak in dezelfde bocht in de afdaling van... diezelfde Muro di Sormano. Allebei doken ze het ravijn in en kwamen er niet ongeschonden uit: De Plus hield er als bij wonder slechts een klein breukje aan over in de rechterknie, Bakelants was er nog erger aan toe en brak vier ruggenwervels en zeven ribben. Iedereen herinnert nog wel het beeld van Bakelants’ fiets die in de boom hing na de val, en het verlossende duimpje van De Plus:

   ©  ©kramon

   ©  ©kramon

  Nochtans al veel Belgische zeges

  De klassieker zorgt dus voor een negatieve bijklank in ons land, toch waren er al heel wat Belgen succesvol. Goed voor in totaal twaalf zeges. Alleen gastland Italië doet (veel) beter met 69 overwinningen, Fausto Coppi is recordhouder met 5 zeges net na de Tweede Wereldoorlog. Uiteraard won ook Eddy Merckx Il Lombardia, de Kannibaal deed dat twee keer zelfs. Maar ook Roger De Vlaeminck en Philippe Gilbert waren er tweemaal aan het feest.

  Belgische winnaars

  1917: Philippe Thys

  1959: Rik Van Looy

  1960: Emile Daems

  1968: Herman Vanspringel

  1969: Jean-Pierre Monseré

  1970: Franco Bitossi

  1971: Eddy Merckx

  1972: Eddy Merckx

  1974: Roger De Vlaeminck

  1976: Roger De Vlaeminck

  1980: Fons De Wolf

  2009: Philippe Gilbert

  2010: Philippe Gilbert

  Zo was het vorig jaar

  Met Tim Wellens, Victor Campenaerts en Jan Bakelants kleurden drie Belgen vorig jaar de traditionele lange vlucht. Medefavoriet Remco Evenepoel kwam al vrij snel in de problemen en moest het fel gereduceerde peloton laten gaan op de laatste grote klim van de dag, de Passo di Ganda, waar Tadej Pogacar een aanval van Vincenzo Nibali counterde en daarna solo ging.

  Fausto Masnada van Deceuninck - Quick-Step is van Bergamo en kent het parcours dan ook op zijn duimpje: hij reed een indrukwekkende afdaling en kwam met nog 15 kilometer te gaan vooraan zowaar als enige nog aansluiten bij de Sloveen. Pogacar probeerde wel nog van de Italiaan af te geraken, maar die gaf geen krimp en een sprint in Bergamo moest uitmaken wie het laatste Monument van het seizoen op zijn naam zou mogen schrijven. Daarin stond geen maat op Pogacar, die na Luik-Bastenaken-Luik en de Tour de France de kroon op het werk zette van een fantastisch seizoen. Adam Yates won uiteindelijk de sprint om de derde plaats voor Primoz Roglic.

  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

  De laatste 10 winnaars

  2012: Joaquim Rodriguez

  2013: Joaquim Rodriguez

  2014: Daniel Martin

  2015: Vincenzo Nibali

  2016: Esteban Chaves

  2017: Vincenzo Nibali

  2018: Thibaut Pinot

  2019: Bauke Mollema

  2020: Jakob Fuglsang

  2021: Tadej Pogacar

   ©  AFP

  Deelnemerslijst: Pogacar versus Vingegaard?

  Titelverdediger Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) staat dit jaar opnieuw op de voorlopige deelnemerslijst, net zoals Tourwinnaar Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma). Krijgen we een opnieuw een rechtstreeks duel zoals in de Tour? Er zijn echter genoeg kapers op de kust. Er is Julian Alaphilippe, die zonder Evenepoel aan zijn zijde alleen kopman is bij Quick-Step Alpha Vinyl en eindelijk in een anoniem(er) shirt van de ploeg kan rondrijden. In de ploeg van Patrick Lefevere is het uiteraard ook uitkijken naar man-van-de-streek en de runner-up van vorig jaar, Fausto Masnada. En dan zijn er natuurlijk ook de vele ex-winnaars aan de start: Vincenzo Nibali (2015 en 2017), Jakob Fuglsang (2020), Bauke Mollema (2019) en Thibaut Pinot (2018).

    ©  BELGA

   Wat u nog moet weten:

   Afscheid van twee iconen: voor zowel Vincenzo Nibali (Astana, winnaar in 2015 en 2017) als Alejandro Valverde (Movistar) is het de laatste wedstrijd uit hun carrière.

   Aanvallen in de afdaling: Als er één klassieker op het lijf van Vincenzo Nibali geschreven is, dan wel de Ronde van Lombardije. Vooral zijn zege in 2015 blijft beklijven. Nibali viel aan in de afdaling van de Civiglio en reed een select groepje achtervolgers onder leiding van... Valverde op achterstand. In de trui van Italiaans kampioen stormde Nibali naar de finish en won er zijn eerste klassieker ooit. Meesterdaler Nibali reed in 2020 ook op kop tijdens de bewuste afdaling van de Sormano waarin Evenepoel zwaar ten val kwam.

   Vele namen: in het Nederlands spreken we van de Ronde van Lombardije, maar in het Italiaans gaat het over Il Lombardia. De bijnaam is La corsa delle foglie morte of De koers van de vallende bladeren.

   Niet de allerlaatste koers: Il Lombardia is de laatste eendagskoers van de World Tour, maar het is niet de laatste profkoers van het jaar: die eer is een dag later voor Parijs-Tours (klasse 1.Pro).

   Italianen zijn boos: Italianen klagen steen en been over Filippo Ganna, die op de avond van Lombardije (om 20 uur) zijn werelduurrecordpoging heeft gepland in Zwitserland. De organisatoren vinden het zonde dat twee grote wielerevenementen op één dag worden gehouden en namen zelfs het woord “ongepast” in de mond.

   Meer over Ronde van Lombardije

   Aangeboden door onze partners