Milan Lanhove: “Ik lijk eerder geknipt voor koersen van het genre Luik-Bastenaken-Luik dan bijvoorbeeld voor de Ronde van Vlaanderen.” ©  Geert Tresignie

Wielrennen  Beloften  

Milan Lanhove wordt in thuiskoers op vijfhonderd meter van de finish alsnog gegrepen door peloton: “Blij dat ouders me de kans geven om één jaar alles op de koers te zetten”

Milan Lanhove spurtte zaterdag in zijn thuiskoers in Herne mee voor de bloemen. Uiteindelijk was de overwinning voor de sterke Anton Stensby, de Noor haalde het voor Niels Vandyck. De 18-jarige Lanhove, een eerstejaarsbelofte uit Herfelingen, eindigde na een aanval in het slot nog als zesde.

Wim Redant

Na een slopende koers op een selectieve omloop haalden zaterdag slechts 27 renners de eindstreep in Herne. Lanhove deed in de slotronde de harten van de lokale wielersupporters een stuk sneller bonzen met een aanval, die evenwel tot niets leidde.

“Ik speelde ridder of mis”, vertelt Lanhove. “Toen ik samen met gewezen Belgisch kampioen en ex-prof Jérôme Baugnies eropuit trok, leek de aanval even kans op slagen te hebben. Zeker toen twee andere renners konden aansluiten. Helaas liet het uitgedunde peloton niet begaan en op vijfhonderd meter van de streep werden we alsnog gegrepen. Ik kan best leven met mijn zesde plaats, zeker in de wetenschap dat ik geen spurter ben en dat ik vorige week ook nog met een verkoudheid sukkelde. Herne werd een afvallingsrace. Om de haverklap reed er een groepje weg, dat telkens ook weer gegrepen werd, terwijl achteraan de deur openstond. Uiteindelijk draaide het uit op een spannende sprint, waarbij een fotofinish nodig was om de uitslag te bepalen. De koers in Herne ligt me wel. Vorig jaar haalde ik er bij de junioren ook al een ereplaats. Het is ook best leuk om te kunnen koersen met de steun van familie en vrienden langs de kant van de weg.”

Amper één week rust

Lanhove verdedigt ook volgend jaar de kleuren van Van Eyck Sport-Josan-TLD, de opleidingsploeg van de Wambeekse ploegleider Jan Duyschaver, die gekend staat voor zijn geduld met jonge renners. “Ik ben tevreden over mijn debuutseizoen bij de beloften. Uitschieter was de wedstrijd in Relegem, waar ik op de tweede plaats eindigde. Mijn vader (Kris Lanhove, red.) is een Assenaar en was net als mijn oma aanwezig op die koers. Dat maakte het nog wat specialer om op het podium gehuldigd te worden. Na de profkoers van Berlare pik ik zondag met de ploeg ook nog de interclub in Ichtegem mee. Ik werk het volledige wegseizoen verder af en ga nog door tot de Sluitingsprijs in Putte-Kapellen aan de zijde van de profs. De vorm is nog steeds prima. Na Putte-Kapellen plan ik slechts één week rust. In samenspraak met mijn coach Wim De Wolf start ik dus snel met de voorbereiding op volgend jaar.”

Lanhove behaalde een technisch diploma bouwkunde, maar zet een jaartje alles op de koers. “Ik dank mijn ouders dat ze me de kans geven om me volledig op de koers te focussen. Voor hen is dat een financiële inspanning. Ik ga dus een jaartje leven als prof en hoop daarvan de vruchten te plukken. Als renner lijk ik eerder geknipt voor koersen van het genre Luik-Bastenaken-Luik dan bijvoorbeeld voor een wedstrijd als de Ronde van Vlaanderen.”

Aangeboden door onze partners