Chris Dhooge: “Ze doen het echt goed, die Grieken.” 

Atletiek Ultraloop Spartathlon

In minder dan 36 uur van Athene naar Sparta: Chris Dhooge (52) loopt zijn derde Spartathlon

Zaffelare -

Vrijdagmorgen staan aan de Akropolis in Athene 388 ultralopers klaar voor de jaarlijkse 246 kilometer lange tocht naar Sparta. Voor Zaffelarenaar Chris Dhooge wordt het al zijn derde deelname. Aankomen in minder dan de voorgeschreven 36 uur is de boodschap.

Willy Goossens

“De voorbereiding is alvast prima verlopen”, vertelt de 52-jarige atleet van AV Lokeren. “Na de 24-urenloop van Deventer midden juli, waar ik na 90 kilometer uit de wedstrijd stapte, heb ik de knop omgedraaid en de focus helemaal op de Spartatlon gelegd. Ik maakte dan ook van mijn periode van vier weken vakantie gebruik om mijn conditie aan te scherpen. Ik was vooral actief in de Ardennen, waar ik op zoek ging naar voldoende hoogtemeters om degelijk te trainen. Ook de gewenning aan de warmte stond op mijn agenda. Zo ben ik ook een week op het Griekse eiland Kos geweest.”

Dhooge, die werknemer is bij de autoassemblage van Volvo Cars, was er in Griekenland voor de eerste maal bij in 2018. “Dat was een editie waarin storm en regen hoogtij vierden. Die dag was ik echt in vorm. Ik bereikte het standbeeld van Leonidas in minder dan dertig uur. Het jaar daarop wilde ik die prestatie evenaren, maar toen waren de omstandigheden totaal anders. Warmte en hoge vochtigheid waren er de oorzaak van dat ik voor die gigantische opdracht 34u54’45” nodig had. Daaruit heb ik alvast geleerd om zeker niet te hard van stapel te lopen. Toch moet het aanvangstempo hoog genoeg zijn. Er zijn immers de befaamde tijdslimieten. Zo moet je het eliminatiepunt van Korinthe na 80 kilometer in minder dan 9u30’ bereiken.”

“Natuurlijk liggen er onderweg voldoende moeilijkheden te wachten. Gelukkig is de klim van de Sangaspas nu met kleine lichtjes aangegeven zodat je veilig naar boven kan. Er moet daarenboven goed opgelet worden voor losliggende stenen, die vooral in de afdelingen nefast kunnen zijn. De laatste kilometers zijn qua beleving echt grandioos. Je wordt er door de steeds aanzwellende groep toeschouwers echt naar voren gestuwd. Eens aangekomen staat een medische ploeg klaar om vast te stellen of je geen hulp nodig hebt. Een deugddoende massage krijg je dan sowieso. Als alles goed bevonden wordt, staat er een taxi klaar om je meteen naar het hotel te brengen. Ze doen het echt goed, die Grieken.”

Aangeboden door onze partners