Een Belgisch bedrijf dat plastic verwerkt. ©  BELGA

Krijgt Genk een fabriek voor reyclage van ‘moeilijke plastics’?

/ Genk/Istanbul -

Het Turkse bedrijf Synpet Technologies heeft zijn oog op Limburg laten vallen voor de bouw van een fabriek waar moeilijk recycleerbare plastics worden verwerkt.

Guido Cloostermans

De Turkse ondernemers willen in Genk 90 miljoen euro investeren in de bouw van een fabriek die moeilijk te recycleren plastics verwerkt tot synthetische olie die als alternatief kan gebruikt worden voor de fossiele olie in de petrochemische industrie, zo meldt de krant De Tijd.

De Turkse ondernemer Cem Özüer ontwikkelde de voorbije acht jaar in een pilootfabriek in Istanboel een technologie die het mogelijk maakt om plastics die elders moeilijk of niet kunnen worden gerecycleerd, toch verwerkt kunnen worden tot een nieuwe grondstof. Het gaat bijvoorbeeld over verpakkingen met verschillende lagen, vervuilde plastics, luiers, afval van auto’s.

In de nieuwe fabriek, zo vertelt de ondernemer in De Tijd, worden de plastics verwerkt tot een synthetische olie die kan dienen als basis voor nieuwe kunststoffen. Petrochemische bedrijven zijn geïnteresseerd omdat ze daarmee kunnen afstappen van ruwe olie. Synpet Technologies zegt al intentieverklaringen op zak te hebben van grote petrochemische bedrijven. Het bedrijf wil in Genk 180.000 ton plastic afval verwerken.

CEO Cem Özsüer Synpet Technologies. ©  ST

Financiering

Helemaal rond is het project nog niet. Voor de bouw van de fabriek heeft Synpet Technologies zijn oog laten vallen op grond in Genk, maar de onderhandelingen over een concessie met de eigenaar Groep Machiels lopen nog. Tegen eind 2024 zou de vestiging - afhankelijk van de vergunningsaanvragen en bouwwerkzaamheden - moeten van start gaan. Er zou een zeventigtal mensen aan de slag kunnen. Het bedrijf heeft ook een plek op het oog op de voormalige Opel-site in de haven van Antwerpen. Daar zou mogelijk een tweede fabriek komen.

Voor de bouw van de eerste fabriek wil Synpet 90 miljoen uittrekken. Aan de financiering wordt evenwel nog gewerkt. Sypet zoekt 70 miljoen kapitaal, aangevuld met leningen van de bank. Het grootste deel van het geld is volgens de initiatiefnemer overigens al toegezegd.

Synpet Technologies koos voor België omwille van de uitgebreide industriële infrastructuur en de ligging dicht bij de grote oliecentra en grenzend aan landen waar veel afval wordt geproduceerd.

LEES OOK: Lommels bedrijf pioniert in recyclage van zonnepanelen

Meer over Recycleren

Aangeboden door onze partners