Dode bij schietpartij tijdens huiszoeking, extreemrechtse groep zou terreuraanslag gepland hebben: dit weten we al

In het kader van een gerechtelijk onderzoek naar rechts-extremisme en illegaal wapenbezit, is woensdagochtend een dodelijk slachtoffer gevallen in Merksem. “De man werd bij een schietincident geraakt en is helaas overleden”, aldus Kristof Aerts van het Antwerpse parket. Tijdens de huiszoeking werden meer dan 100 wapens aangetroffen.

jvh, nelo, sare, phuBron: Belga, VRT NWS

Het incident gebeurde in het kader van een lopend gerechtelijk onderzoek naar een mogelijk terroristische aanslag en inbreuken op de wapenwetgeving, waarbij de speciale eenheden van de federale politie moesten uitrukken. “Bij het binnenvallen van de woning aan de Molenlei in Merksem ontstond een schietpartij, waarbij de bewoner geraakt werd”, zegt het Antwerpse parket in een persmededeling.

De hulpdiensten kwamen nog ter plaatse, maar bewoner Yannick V. overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. Bij de speciale eenheden raakte niemand gewond.

“Meer dan 100 wapens”

Na de huiszoeking werden zes personen meegenomen voor verhoor, zo meldt het federaal parket woensdagnamiddag. “De onderzoeksrechter beslist later of ze bij hem worden voorgeleid.”

Het federaal parket meldt er nog bij dat er in de woning van V. “meer dan honderd wapens en een hele grote hoeveelheid munitie” werd aangetroffen. “Daarnaast werden er onder meer ook nog tactische vesten en nacht- en warmtekijkers gevonden.”

Onderzoek

Het Comité P – dat toezicht houdt op de politiediensten – kwam woensdag naar de plaats delict. Zij gaan met de lokale recherche van politiezone Antwerpen het onderzoek voeren naar de exacte omstandigheden. “Ook ontmijningsdienst Dovo kwam ter plaatse omwille van de aangetroffen wapens. De situatie is intussen beveiligd”, bevestigde Aerts.

Het Antwerpse parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd voor doodslag. “Het onderzoek moet nu uitwijzen hoe het schietincident is ontstaan. Er is daarvoor een wapendeskundige aanwezig, nadien zal de onderzoeksrechter een afstapping doen. Hij is momenteel bezig met het verhoren van alle betrokkenen”, aldus het parket.

Arsenaal aan wapens

Naast Merksem vonden er woensdagochtend nog huiszoekingen plaats in Antwerpen, Berchem, Deurne, Zandvliet, Kasterlee en Gent. Het zou gaan om mensen die mogelijk een aanslag voorbereidden. Bij de huiszoekingen werd een groot arsenaal aan wapens in beslag genomen. Deze zullen de komende dagen verder onderzocht en geïnventariseerd worden. Sommige wapens waren legaal geregistreerd.

“De huiszoekingen vonden plaats bij een groep personen die ervan verdacht worden een vorm van gewapend verzet te willen plegen tegen de overheid zonder dat daarbij reeds een concreet doel of tijdstip bepaald was”, aldus het federaal parket nog.

Aangeboden door onze partners