©  BELGA

Uitmuntende Tigers vergeten te stunten tegen topfavoriet Italië

Setwinst tegen topfavoriet Italië, 3-1. Een mooi resultaat, ware het niet dat de bij momenten sublieme Tigers in sets twee en drie diverse setballen verkwanselden. Een enorme gemiste kans, maar deze prestatie biedt wel perspectief voor de wedstrijd van vrijdag tegen Nederland.

Rob Kwanten

Na vlotte zeges tegen Puerto Rico en Kenia startte pouleleider België met vertrouwen tegen grootmacht en topfavoriet Italië, dat op volle sterkte naar dit WK afgezakt is. Met Britt Herbots - wie anders - op topniveau verbaasden de Tigers in set één vriend en vijand. Terwijl de motor bij superster Egonu eventjes haperde trokken de Truiense en haar ploegmates overtuigend de set aan boord. Op zich al een stunt, maar de Belgische honger was niet gestild.

 ©  BELGA

Mentale tik

Gert Vande Broek behoedde zijn team voor decompressie. Ook na de kantwissel oogden de tijgers scherp. Egonu kwam onder stoom, maar België ging probleemloos mee tot in moneytime. Bij 25-26 was het zowaar één puntje verwijderd van een 0-2-voorsprong, maar Van Avermaet en co kraaiden victorie voor de bal aan de overkant de grond raakte. Italië profiteerde van het premature Belgische gejuich en maakte de 26-26. Een mentale tik voor België, dat de set aan de squadra moest laten.

Volleyballes

Maar Herbots hield haar team op vurige wijze scherp. Van Gestel krikte haar niveau nog een beetje op, libero Rampelberg bleef uitblinken in receptie. De Azzuri kregen zowaar eventjes volleyballes en leken bij 19-24 een vogel voor de kat. Bosetti en Egonu zorgden echter voor een onwaarschijnlijke remonte. Bij 29-27 bleven de Tigers verbouwereerd achter. In set vier brak de veer dan logischerwijze wel en kon Italië naar hartenlust mokeren vanuit alle hoeken.

 ©  BELGA

Na het laatste fluitsignaal overheerste in het Belgische kamp een mix van ontgoocheling en fierheid. Vrijdag is het aan de Tigers om in het hol van de leeuw te bevestigen tegen Nederland. Met een extra portie killer instinct moet er wat te rapen vallen. Zondag wordt de poulefase afgesloten met de wedstrijd tegen Kameroen. De Yellow Tigers zijn hoe dan ook al zeker van een plaats in de volgende ronde.

Setstanden: 21-25, 30-28, 29-27, 25-9.

Italië: Egonu 31, Danesi 16, Bosetti 14, Sylla 10, Orro 6, Chirichella 4. Libero: De Gennaro. Kwam in: Pietrini 6.

België: Herbots 28, Van Gestel 13, Janssens 9, Lemmens 5, Van Avermaet 5, van de Vyver 1. Libero: Rampelberg. Kwamen in: Guilliams 1, Martin 1, Van Sas.

Aangeboden door onze partners