Ook het tweede dier werd in de loop van de avond ingeslapen.  ©  GVB

Twee koeien gebeten in Hechtel en nadien ingeslapen: alles wijst in de richting van wolf

Hechtel-Eksel -

In een weide aan de Lijsterstraat in Hechtel hebben twee koeien dinsdag ernstige bijtwonden opgelopen. Van één dier werd zelfs een volledig oor afgebeten. De dierenarts liet de koeien inslapen. Of de aanval het werk is van wolven, moet uit een DNA-analyse blijken.

Geert Van Baelen/Mireille Maes

“De aanval zal ergens vannacht of in de vroege ochtend gebeurd zijn”, vertelt Rik Pinxten, zoon van de eigenaar-landbouwer. “Een koe is over het hele lijf gebeten en mankt. Het andere dier heeft diepe bijtwonden op verschillende plaatsen aan de kop. Hierbij is zelfs een oor afgebeten tot aan de schedel. Die dieren moeten een enorme overlevingsstrijd hebben geleverd. Het lijkt of ze van schrik in de omheining zijn gelopen, want de prikkeldraden hangen vol haren.” Enkele uren later besliste de dierenarts om de koeien te laten inslapen omdat ze te zwaargewond waren.

Pootafdrukken

Het vermoeden is groot dat het gaat om een wolvenaanval. “We zien pootafdrukken en uitwerpselen die hierop wijzen. Wat verderop staan nog vijf drachtige koeien. Straks wordt een noodomheining gezet om ze te beschermen tegen een mogelijke volgende aanval”, zegt Pinxten nog.

Uit het verslag van de dierenarts aan de mensen van het Agentschap Natuur en Bos blijkt dat alles wijst in de richting van de wolf. “In de buurt zijn sporen gevonden en gezien de locatie van de weide, denken we inderdaad dat het hier om een wolvenaanval gaat. Maar ik spreek met het nodige voorbehoud zolang we de resultaten van de DNA-analyse niet hebben”, zegt Jeroen Denaeghel, woordvoerder van Natuur en Bos.

De woordvoerder benadrukt nog dat de weide waarin de runderen stonden, niet wolfproof was omheind. “Daarom een oproep aan alle landbouwers, particulier en professioneel, je krijgt subsidies om je vee te beschermen. Maak er gebruik van.”

De eigenaar laat dit nog weten: ”Een landbouwer krijgt slechts enkele hectaren vergoed om een weide wolfproof af te maken. Dat hadden we al gedaan. Maar deze weides waren niet wolfproof gemaakt omdat onze subsidies al waren opgebruikt.”

LEES OOK. Eigenaar redt klein paard van wolvenaanval in Sonnis: “In keel en billen gebeten”.

Van een koe werd het oor afgebeten. Het dier moest worden ingeslapen.  ©  GVB

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer