Japanse consul-generaal “geblinddoekt en geïntimideerd” tijdens ondervraging door Russische veiligheidsdienst op verdenking van spionage

De Russische veiligheidsdienst FSB heeft de Japanse consul-generaal, Motoki Tatsunori, in de havenstad Vladivostok opgepakt op verdenking van spionage. Volgens het staatspersbureau Ria Novosti werd hij op heterdaad betrapt “toen hij tegen betaling geheime informatie vergaarde over de gevolgen van de westerse sancties op de economische situatie in het Verre Oosten van de Russische Federatie”.

jvh

De vertrouwelijk info betrof onder meer de Russische samenwerking met een niet bij name genoemd Aziatisch-Pacifisch land. Rusland heeft bij de Japanse regering protest aangetekend. De diplomaat, die in een video van de FSB toegaf de Russische wet te hebben overtreden, is tot ongewenst persoon verklaard en moet binnen 48 uur het land verlaten.

Hirokazu Matsuno, een woordvoerder van de Japanse regering, zegt dat de diplomaat onder meer werd “geblinddoekt en geïntimideerd”, “wat een inbreuk is van het Verdrag van Wenen over diplomatiek verkeer”. Japan eist excuses, en heeft de Russische ambassadeur om uitleg gevraagd. De Japanse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat de consul-generaal niets illegaals deed. Hij noemt de arrestatie “totaal onaanvaardbaar”.

Meer over Oorlog in Oekraïne

Aangeboden door onze partners