© Jos Vandebergh

© Jos Vandebergh

© Guido Franssens

© Justine Vanoppen

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Column Limburgs Landschap: Pyjamawants

Gingelom -

Dirk Ottenburghs, directeur van natuurvereniging Limburgs Landschap vzw, leidt ons rond in de wondere wereld van fauna en flora in de Limburgse natuur.

Dirk Ottenburghs

Je kan er niet langs kijken, de pyjamawants. Opvallend zwart-rood gekleurd en vaak met meerderen samen op een schermbloemige. Ze vertrouwen op hun signaalkleuren. Rood wordt in de natuur vaak gelinkt aan giftig of totaal niet te vreten. Vogels laten onze pyjamawants dan ook liever links liggen, ook al zijn ze er totaal niet zeker van of de boodschap klopt. Maar zo lang er voldoende andere prooien zijn, gaan ze het niet uittesten.

Onze carnavaleske diertjes zijn op elk gebied wel heel gerust. Stress staat niet in hun woordenboek. Opgewonden al evenmin. Hun vrijpartij is dan ook een van de minst passionele die ik ken in onze natuur. Mannetjes en vrouwtjes komen elkaar tegen tijdens hun diner, rondkruipend op een mooie witte schermbloem. Toch romantisch, zou je denken. Maar daar houdt het zeemzoete verhaaltje al op. Ze begroeten elkaar niet met een innige zoen of omhelzing. Ze keren elkaar hun achterwerk toe. Dan begint de paring. Die kan even duren, maar ondertussen gaat het diner gewoon verder. Samen – met de kontjes aan elkaar gekoppeld – kruipen ze rond tussen de rest van het gezelschap. Druk op zoek naar voedsel, elkaar geen blik gunnend. Alleen als er echt gevaar dreigt, laten ze elkaar los en vluchten elk een richting uit. Maar dat is niet vaak het geval. Een liefdesleven in mineur, met hun pyjama aan. Of ze ook sokjes aan houden tijdens hun liefdesdaad, heb ik nog niet bekeken. Maar dat zou er dan wel helemaal over zijn.

Foto’s: Jos Vandebergh - Guido Franssens - Justine Vanoppen

https://limburgs-landschap.be/

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio