Na de kritiek: VRT past beleid aan en zet geschrapte ‘Kampioenen’-afleveringen weer online

Na het schrappen van enkele afleveringen van ‘FC De Kampioenen’, en de ophef die daarop volgde, heeft de VRT beslist om haar beleid aan te passen. Uitzendingen met achterhaalde beeldvorming krijgen voortaan een disclaimer om de kijker erop te wijzen dat ze mogelijk niet langer passen bij de normen en waarden van vandaag.

Benjamin Praet

Eind juli raakte bekend dat de VRT Sinterklaas kampioentje zou schrappen, een aflevering van FC De Kampioenen uit 1996 waarin Xavier Waterslaeghers Zwarte Piet speelt. Daarmee kwam de teller op negentien. Eerder werden al verschillende andere afleveringen geschrapt die racistische, seksistische, homofobe of stereotiepe opmerkingen bevatten, of waarin veroordeelde gastacteurs meespelen.

Tot vandaag kon een publicatiestop bij de openbare omroep op basis van verschillende argumenten. Omdat een persoon die is gelinkt aan het programma is veroordeeld voor ernstige, criminele feiten, bijvoorbeeld, zoals pedofilie. Of omdat er objectieve redenen zijn waardoor de VRT het materiaal niet meer mag uitzenden. Denk aan rechtenkwesties, of afgelopen of gewijzigde contracten. In beide gevallen zal in de toekomst niets veranderen.

Anders wordt het wanneer het taalgebruik en de situaties in ouder aanbod niet meer stroken met de normen en waarden van de samenleving vandaag, zoals geldt voor de meeste afleveringen van FC De Kampioenen die zijn gewipt. Daar zal de VRT vanaf nu een disclaimer plaatsen die duidelijk maakt dat de inhoud vloekt met de tijdgeest. “De publieke omroep vindt dit beleid beter passen bij zijn rol, zonder zelf te moeten beslissen wat elke Vlaming nog wel of niet mag bekijken”, klinkt het.

Concreet krijgen zulke uitzendingen deze kanttekening mee: “Dit programma kan achterhaalde stereotypes of taal bevatten. Het wordt aangeboden zoals het destijds is gemaakt en voldoet mogelijk niet meer aan de huidige normen en waarden van de Vlaamse samenleving. Door hierop te wijzen, willen we bijdragen aan een open debat en een inclusieve samenleving.”

De geschrapte afleveringen worden niet opnieuw opgenomen in het lineaire zendschema – het ‘klassieke’ tv-kijken, zeg maar – maar worden wel online teruggeplaatst op VRT Max.

Meer over FC De Kampioenen

Aangeboden door onze partners