De advocaten van de beklaagden vragen deels de vrijspraak. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Dievenbende riskeert tot 2 jaar cel voor fietsendiefstal

Bocholt -

Een dievenbende riskeert tussen 10 maanden en 2 jaar cel voor enkele diefstallen in Bocholt. Zo gingen ze aan de haal met elektrische fietsen uit de fietsenwinkel in de buurt.

Shauni Deferm

Op 25 november 2019 ging de politie langs in de woning op de Steenweg op Kleine Brogel, waar vier beklaagden onder een dak woonden, naar aanleiding van de inbeslagname van enkele huisdieren. “In de tuin zagen de inspecteurs enkele elektrische fietsen, batterijen en ander materiaal liggen”, aldus de Tongerse procureur. De aangetroffen voorwerpen konden gelinkt worden aan een diefstal op 28 oktober van dat jaar bij een fietsenwinkel in Kaulille.

“Alle beklaagden waren zichtbaar op de camerabeelden”, zo bleek volgens de procureur uit het onderzoek. Verder werd er ook een gestolen grasmaaier, autosleutels en een duplicaat van een nummerplaat in de woning aangetroffen. Tijdens het onderzoek kon er nog een vijfde verdachte aan de feiten gelinkt worden. “Bij die persoon werd het koffiemachine van de tennisclub uit de buurt aangetroffen”, aldus de aanklager, die sprak over feiten van heling.

Vrijspraak

Verder moesten de vijf verdachten zich ook verantwoorden voor de heling van een bromfiets, een viskoffer en een werkkoffer. “Ze waren in de buurt gekend. Dieven konden bij hen terecht om gestolen spullen kwijt te raken”, zo stelde de aanklager die celstraffen tussen 10 maanden en 2 jaar, gekoppeld aan probatie-uitstel, en geldboetes tot 800 euro eist voor de vijf beklaagden.

Zelf gaven ze slechts gedeeltelijk de feiten toe, maar wezen ze vooral in elkaars richting. “De fietsen heb ik gestolen, maar de grasmaaier niet. Ik ben stom geweest”, klonk het bij de ene. “Van de viskoffer weet ik niets af. Die stond thuis, maar ik vroeg niet altijd waar die spullen vandaan kwamen. Ik was al blij dat ik een kamer had”, zo sprak de ander.

De advocaten van de beklaagden vragen deels de vrijspraak. Voor de toegegeven feiten verzoeken ze om een eenvoudige schuldigverklaring, straffen met uitstel of werkstraffen.

Vonnis volgt op 17 oktober.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio