Patrick Van Kets. ©  BELGA

STVV rouwt om voormalig speler en coach Patrick Van Kets

Op amper 55-jarige leeftijd is Patrick Van Kets overleden. De Duffelnaar voetbalde in de jaren negentig gedurende drie seizoenen voor STVV en keerde er nog terug als coach. Sinds een jaar leed hij aan de spierziekte ALS, die hem uiteindelijk ook fataal werd.

Roger Cox-Gunter SchoofsBron: BELGA

“Vol ongeloof ontving de club het tragische nieuws van het overlijden van ex-speler en ex-trainer Patrick Van Kets. Een Kanarie in hart en nieren. De club wenst vrienden en familie ongelooflijk veel sterkte toe.” Met die mooie boodschap neemt STVV afscheid van één van zijn steunpilaren uit de jaren negentig. Van Kets startte zijn professionele loopbaan bij Racing Mechelen, maar verhuisde in 1989 naar Staaien. Hij bleef drie seizoenen bij de Kanaries en maakte er als spits twaalf doelpunten in 47 wedstrijden.

Toenmalig coach Guy Mangelschots brengt een passend eerbetoon. “Patrick leefde voor het voetbal”, aldus Mangelschots. “Hij spande zich week na week geweldig in. Door zijn manier van spelen was hij een groot voorbeeld voor zijn medespelers. Ik heb hem ook nooit lastig gezien. Hij was vrolijk en vriendelijk in de omgang. Ik heb altijd veel bewondering gehad voor hem. Zo’n speler waarvan een coach blij is dat hij hem in zijn kleedkamer heeft.”

Coach onder Leko

Na STVV verhuisde Van Kets naar Germinal Ekeren, waarna hij richting Frankrijk trok. Daar passeerde hij bij kleinere clubs als Le Mans, Chamois Niort, Ajaccio, RC Paris, Red Star 93 en US Albi. Zijn trainersloopbaan startte hij op Corsica, bij AS Porto Vecchio. In 2012 werd hij voor vier seizoenen beloftencoach bij Standard. Het opstapje naar een terugkeer bij STVV als rechterhand van coach Ivan Leko.

“In onze zoektocht naar een assistent voor Leko kwamen wij al snel bij Patrick uit”, herinnert ex-manager Philippe Bormans zich. “Hij had zich aangeboden en Roland Duchâtelet kende hem nog van bij Standard. Het bleek een voltreffer, het klikte ook heel goed met keeperstrainer Jos Beckx. Patrick was een heel aimabele man, een toffe, warme figuur. Iemand ook die wist waarover hij sprak. Toen Leko naar Club Brugge ging, heeft die nog geprobeerd hem mee te nemen, maar dat is niet gelukt.”

Van Kets kwam vervolgens bij de STVV-jeugd terecht als jeugdcoördinator en beloftencoach. De laatste haltes als assistent-trainer waren Al Ain, Waasland-Beveren en het Indische Kerala Blasters. Daar beëindigde hij in oktober 2021 de samenwerking. “Hij kreeg toen de eerste symptomen van zijn ziekte”, aldus nog Bormans. “Wij hebben hem in de play-offs eerder dit jaar nog uitgenodigd voor de topper tegen Club Brugge. Maar toen was de ziekte al zo ver gevorderd, dat hij in een rolstoel zat.”

RIP Patrick Van Kets.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners