Zeker 13 doden, onder wie 7 kinderen, bij schietpartij in Russische school: “Onmenselijke terreurdaad”

In de Russische stad Izjevsk heeft een schutter maandagochtend het vuur geopend in een school. Dat melden de lokale politie en het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken. Er vielen zeker 13 doden – onder wie 7 kinderen – en meer dan 20 gewonden. De schutter zou zichzelf om het leven hebben gebracht. President Vladimir Poetin spreekt van “een onmenselijke terreurdaad”.

jvhBron: Belga, BBC

“Vandaag kreeg de politie een melding over een schietpartij in School 88 in Izjevsk”, zo meldde de Russische minister van Binnenlandse Zaken maandagochtend. “Politieagenten zijn onmiddellijk ter plekke gegaan. Er worden maatregelen genomen om de verdachte te arresteren”, klonk het.

Volgens de gouverneur van de regio “drong een ongeïdentificeerd persoon de school binnen” alvorens “de bewaker te doden” en in de school het vuur te openen, ook op de kinderen. De gouverneur voegde er ook aan toe dat de evacuatie is afgelopen en dat er een perimeter werd ingesteld.

13 doden

Volgens een laatste stand van zaken van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken vielen er 13 dodelijke slachtoffers – onder wie 7 kinderen, 2 leerkrachten en 2 bewakers. Er zouden ook zeker 21 personen gewond geraakt zijn, onder wie ook nog eens 14 kinderen. De dader zou zichzelf ook hebben doodgeschoten, over zijn motief bestaat nog geen duidelijkheid.

De bevoegde onderzoekscommissie verklaarde dat de schutter een bivakmuts en een zwart T-shirt met nazisymbolen droeg. Zijn identiteit werd voorlopig echter nog niet vastgesteld.

Izjevsk is de hoofdstad van de autonome republiek Oedmoertië en bevindt zich halverwege Jekaterinenburg en Kazan, zo’n 950 kilometer ten oosten van Moskou. De school in kwestie telt bijna 1.000 leerlingen en 80 leerkrachten.

“Onmenselijke terreurdaad”

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandagmiddag gereageerd op de schietpartij. “Een onmenselijke terreurdaad”, zo noemde Poetin het schietincident. “De president rouwt diep om de dood van de mensen en kinderen in de school waar een terroristische aanslag is gepleegd”, aldus Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov.

Gijzeling Beslan

De voorbije jaren waren er meerdere schietpartijen op scholen in Rusland. In mei 2021 doodde een tiener nog zeven kinderen en twee volwassenen in de stad Kazan. In april van dit jaar bracht een gewapende man twee kinderen en een leraar om het leven op een kleuterschool in de centrale regio Oeljanovsk. De dodelijkste schietpartij in een school dateert van 2004, in de stad Beslan. Toen hielden islamitische militanten enkele dagen lang meer dan 1.000 mensen gegijzeld. Het beleg eindigde in geweervuur en explosies, waarbij 334 doden vielen, van wie meer dan de helft kinderen.

Ook commissaris neergeschoten

Maandagochtend vond ook een schietpartij plaats in het 4.000 kilometer oostelijker gelegen Ust-Ilimsk, nabij de Mongoolse grens. Daar schoot een man de commissaris van een militair rekruteringscentrum neer uit onvrede met de mobilisering van zijn beste vriend.

 ©  RR

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer over Rusland

Aangeboden door onze partners