©  BELGA

Eli Iserbyt heeft eerste zege van het veldritseizoen beet en laat concurrenten vlot achter zich in Exact Cross van Beringen

Eli Iserbyt heeft zichzelf opgevolgd in Beringen. Net zoals in 2021 mocht hij zegevieren op de mijnterril in Limburg. Zijn ploegmaat bij Pauwels Sauzen-Bingoal Michael Vanthourenhout werd tweede. Lars van der Haar derde.

Jens Heylen

Het was snel duidelijk dat Iserbyt, Vanthourenhout, Van der Haar en Ronhaar de sterksten waren in het begin van de cross. Vanthourenhout, die vorige week in Kruibeke won, liet zijn metgezellen even later achter. In de achtergrond kregen Iserbyt en Van der Haar af te rekenen met een kort oponthoud, maar het duo kon al snel weer verder. Ronhaar moest even een gaatje laten, maar kwam wel weer aansluiten. Vanthourenhout had uiteindelijk niet meer dan acht seconden voorsprong.

Iserbyt wilde duidelijk naar zijn ploegmaat toerijden en deed dat ook. Vanthourenhout ging aanvankelijk nog mee, maar moest toch lijdzaam toezien hoe Iserbyt vinniger was. De vogel was gaan vliegen, terwijl Vanthourenhout het gezelschap kreeg van Van der Haar. De Nederlander was op zijn beurt weggereden van Pim Ronhaar. Het achtervolgende duo stond wel een minuut in het krijt van een ontketende Iserbyt.

Iserbyt pakt zijn eerste zege van het seizoen in de Exact Cross in Beringen, Vanthourenhout werd tweede nadat hij Van der Haar in de laatste ronde achterliet.

Eli Iserbyt had “veel steun aan Vanthourenhout”

“Ik had me vooraf ingenomen om snel te starten en zo de groep meteen gevoelig uit te dunnen”, vertelde Elis Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) zondag nadat hij voor het tweede jaar op rij de BE-MINE cross in Beringen gewonnen had. “Bergaf kon je dan comfortabeler naar beneden rijden, zonder risico’s te moeten nemen. Ik had ook het geluk dat Michael Vanthourenhout vandaag in heel goede doen was, zodat ik veel steun aan hem had. Samen hebben we druk kunnen zetten op de rest.”

 ©  BELGA

“Onderweg had ik ook al gemerkt dat Lars van der Haar niet echt heel goed meer was. Pim Ronhaar was eveneens wat aan het stilvallen. Dat was voor mij het sein om te gaan aanvallen. Ik sloeg meteen een kloof en kon zo snel mijn eigen lijnen uitzetten. In de afdaling mocht ik geen fouten maken, maar die kwam ik ook goed door. De twee beklimmingen moest je vol op”

Vorige week werd Iserbyt na zijn ploegmaat Vanthourenhout tweede in Kruibeke. Daar had hij last van een lichte keelontsteking. “De verandering van het weer brak me wat op. Maar ik wou die ziekte zeker niet als excuus aanwenden. Vanthourenhout was daar sterker. Ik trainde deze week heel hard. Zeker voor wat nog volgt in Amerika. Het loont wel en ik ga nog keihard trainen. We vertrekken met de ploeg iets later dan anders naar Amerika en hebben zelf een business-classticket gekocht. Een beetje investeren in je toekomst noem ik dat.”

Michael Vanthourenhout: “Ik speelde alles of niets”

Michael Vanthourenhout was net over half cross gaan aanvallen in Beringen en leek op weg naar de zege. “Ik speelde alles of niets”, verklaarde de renner van Pauwels Sauzen-Bingoal. Zijn ploegmaat Eli Iserbyt snoepte hem de zege nog af, maar Vanthourenhout sleepte in een duel met Lars van der Haar wel nog de dichtste ereplaats uit de brand.

 ©  BELGA

“In het begin van de wedstrijd was het aanklampen geblazen voor mij. Het ging echt wel heel snel. Daarna kon ik mijn plaatsje opeisen in de kop van de wedstrijd en ging ik aanvallen. Ik sloeg een kloof op de rest, maar dan kwam Iserbyt eraan. Ik voelde wel dat alleen rijden heel lastig was. Recupereren is er hier niet bij. Toen Iserbyt ging aanvallen wist ik meteen dat ik niet moest proberen om hem bij te benen. Ik zette meteen alles op de tweede plaats.”

“Toen Iserbyt helemaal uit het zicht was, voelde ik dat Van der Haar op komst was. Ik moest echt even uitpuffen een aanklampen bij de Nederlander. Ik beet me vast in zijn wiel. Ik voelde wel dat op het einde het beste eraf was bij hem. Net na de tweede materiaalpost versnelde ik en die inspanning loonde. In aanloop naar Amerika staat nog een straf trainingsblok op het programma. Ginder kunnen we immers niet altijd trainen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners