©  BELGA

Fem van Empel houdt landgenote Lucinda Brand af in Beringen en boekt tweede zege van het seizoen

De Nederlandse Fem van Empel (Pauwels Sauzen-Bingoal) heeft de Exact Cross in Beringen op haar naam gezet. Ze hield haar landgenote Lucinda Brand (Trek-Segafredo) in de sprint af. Voor Van Empel is het na Kruibeke vorige week haar tweede zege van het seizoen. Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) ging als derde het podium op.

Jens HeylenBron: BELGA

Net als in die eerste Exact Cross nam de Luxemburgse Marie Schreiber een kanonstart. De renster van Tormans-Circus kon als eerste de mijnterril aanvallen. Achter haar volgde het Nederlandse kwartet Denise Betsema, Fem van Empel, Inge van der Heyden en Yara Kastelijn. Lucinda Brand had haar start wat gemist en reed als tiende rond. Ze knokte zich wel snel naar voor. Schreiber zakte daarop wat terug, terwijl Fem van Empel ging versnellen en alleen op kop kwam. Brand kwam snel terug en nam de koppositie over, terwijl Kastelijn en Betsema elkaar vonden.

Nog voor het intrekken van de derde ronde moest Brand van fiets wisselen wegens een lekke voortube. Half cross vormde zich een kopgroep met vier rensters. Dat waren Yara Kastelijn, Denise Betsema, Fem van Empel en Lucinda Brand. Laatstgenoemde schudde met Fem van Empel de rest van zich af. Voor Fem van Empel ging het nog te traag. Ze ging versnellen, maar Brand waakte en knokte zich in de slotronde terug naar haar wiel. Betsema was op haar beurt eveneens dichter gekomen. In een sprint met twee haalde Van Empel het. Ze volgde Kastelijn op als laureate van de Be-MINE cross in Beringen.

Eerder op de dag reden ook de junioren hun wedstrijd. Daarin was Viktor Vandenberghe sterker dan Yordi Corsus in een sprint met twee. De Deen Daniel Nielsen Weis vervolledigde het podium.

“Met Lucinda Brand ben je nooit klaar”

“Deze veldrit op de mijnterril was toch een pak lastiger dan de cross van afgelopen zondag”, vertelde de 20-jarige Nederlandse van Pauwels Sauzen-Bingoal. “Ik heb serieus afgezien.”

“Ik had en redelijk goede start, maar liet me dan te veel naar achter drukken. In het eerste gedeelte maakte ik daarop nog een foutje, waardoor ik al snel enkele plaatsen goed moest maken. Maar ik wist dat dit een lastige cross was en dus moest ik niet te snel panikeren en mocht ik vooral niet op mijn adem trappen.”

“In het tweede gedeelte van de cross koos Van Empel resoluut voor de aanval kiezen. Enkel Lucinda Brand kon nog enigszins haar wiel houden. “Lucinda Brand komt altijd wel terug in koers. Haar mag je nooit afschrijven, je bent er ook nooit klaar mee. Ik heb zo een poosje ingehouden en haar de koppositie opgedwongen. Daardoor moest zij het tempo bepalen. Ik kende een minder gevoel voor de start. Ik had wat maagproblemen. Ik ben heel tevreden dat ik hier toch kon winnen. Mijn tweede zege al van het seizoen. Ik ben dus al heel goed begonnen en hoop op dit elen door te gaan.”

Aangeboden door onze partners