Nicola Philippaerts. ©  Van den Bulck Peter

Nicola Philippaerts kroont zich tot Belgisch kampioen jumping

Vijf jaar na zijn eerste titel wint Nicola Philippaerts opnieuw goud op het BK. Ditmaal met H&M Luna van ’t Ruytershof. Met 3 Philippaertsen begonnen ze aan het BK. Ludo startte het sterkst met een vijfde plaats na de eerste ronde, waarin Nicola en Olivier elk een balk lieten vallen. In de tweede ronde gingen Ludo en Oliver in de fout, waardoor ze zich niet plaatsten voor de finale met de top 16.

Kris Vanloo

Olivier was eerlijk in zijn evaluatie: “H&M Miro heeft zich dit jaar bewezen op vijfsterren niveau, maar het BK komt op het einde van het seizoen en dat eist zijn tol. Ik wilde mijn beste paard inzetten voor het BK, het is een titel die ik ooit eens wil winnen. Helaas was de tank leeg, Miro was moe na een lang seizoen. En nu sta ik 2-0 achter op mijn broer”, lacht Olivier. Zijn tweelingbroer bleef wel foutloos en stond vijfde voor de finale. Daarin bleef hij onverstoorbaar foutloos springen, terwijl zijn vier concurrenten voor hem in de fout gingen. Zo nam hij de leiding en die stond hij in de vierde en laatste ronde niet meer af.

Nicola Philippaerts en Luna sprongen drie ronden na elkaar foutloos en dat leverde finaal goud op. “Ik heb geleerd om vooral op mezelf te focussen en niet naar de concurrentie te kijken. Daarnaast helpt het als je een goed paard hebt”, lacht Nicola: “Luna kocht mijn papa vorige winter, ze sprong toen 1.30m en had weinig ervaring. Ik heb ze rustig opgebouwd. Vorig week sprongen we in Sentower Park onze eerste viersterren en in de GP kwamen we buiten met één balkje. Dat voelde goed en gaf vertrouwen voor het BK. Als ruiter wil je toch graag sterk voor de dag komen op het BK. Zangersheide in Lanaken is een thuiswedstrijd, er is veel volk en ambiance en dan probeer je met een fris paard aan de start te komen. Dat is gelukt omdat Luna nog in opbouw is.”

“Dat ik vervolgens Belgisch kampioen zou worden, had ik woensdag niet gedacht. Als ik kijk naar de evolutie van Luna op amper één jaar, heeft ze me wel overtuigd dat ze een paard is voor de toekomst. Over vier manches liet ze slechts één balk vallen, de eerste dag en dat kwam omdat het een proef op snelheid is en die ervaring heeft ze nog niet.”

Thibeau Spits (King van Essene) is amper 21 jaar en werd eind juli nog Europees kampioen bij de young riders. Vorig jaar reed hij zijn eerste BK bij de seniors en pakte hij zilver. Hij werd opnieuw vice Belgisch kampioen. Het brons is voor Jordy Van Massenhove (Gaga E d’Augustijn) die pas zijn tweede BK sprong.

Meer over Nicola Philippaerts

Aangeboden door onze partners