©  REUTERS

Canada zet zich schrap voor orkaan Fiona: al honderdduizenden mensen zonder stroom

Orkaan Fiona is zaterdagochtend (lokale tijd) met enorme windsnelheden en hevige regenval aan land gegaan in het Canadese Nova Scotia. Fiona dreigt een van de zwaarste stormen uit de Canadese geschiedenis te worden. Eerder deze week haalde Fiona al verwoestend uit op de Caraïben en eiste al minstens vijf levens.

Bron: BELGA

“Waar we Fiona zullen klasseren in de geschiedenisboeken, zullen we pas na de feiten kunnen bepalen, maar het wordt zeker een historisch en extreem evenement voor het oosten van Canada”, zei Bob Robichaud van het Canadese orkaanvoorspellingscentrum CCPPO voordat de orkaan goed en wel aan land was.

Zaterdagochtend (lokale tijd) was het zo ver. Met windsnelheden van meer dan 144 kilometer per uur ging de orkaan aan wal in Nova Scotia, in het oosten van Canada. Dat heeft het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) zaterdagochtend gemeld.

Meer dan 376.000 mensen zonder stroom

Om 11.00 uur Belgische tijd bevond de orkaan zich op ongeveer 210 kilometer van Halifax, de hoofdstad van Nova Scotia, en bewoog zich noord/noordwest met 65 kilometer per uur, aldus het Canadian Hurricane Centre (CHC). Eerder had de instantie gemeld dat de orkaan naar verwachting zeer slecht weer zou veroorzaken in Atlantisch Canada en het oosten van Quebec.

 ©  AP

De autoriteiten van de provincie Nova Scotia hadden gewaarschuwd voor stroomonderbrekingen en die voorspelling werd uiteindelijk ook de realiteit. Meer dan 376.000 inwoners van delen van de provincie en de naburige provincie Prins Edwardeiland zitten momenteel zonder stroom. De autoriteiten hadden iedereen gevraagd om binnen te blijven en genoeg proviand in huis te hebben voor zeker 72 uur.

Verwacht wordt dat de storm nog verder zal razen over het land. Het is voorlopig nog afwachten welke schade Fiona zal aanrichten. Eerder deze week richtte de storm al een enorme ravage aan in de Caraïben en eiste vijf levens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer