©  Hans Lucas via AFP

WADA volgt eindelijk UCI en zet tramadol vanaf 2024 op lijst met verboden producten

Het wereldantidopingagentschap WADA beschouwt tramadol vanaf 2024 als een verboden product. Dat maakte de organisatie bekend na afloop van een samenkomst van het uitvoerend comité.

Maarten DelvauxBron: BELGA

Tramadol is een pijnstiller die tot de opioïden wordt gerekend en regelmatig in het wielerpeloton opduikt. De internationale wielerunie UCI verbiedt het product al sinds 2019. Nairo Quintana testte er onlangs nog positief op waarna de Colombiaan uit de uitslag van de Tour werd geschrapt.

Nu gaat het WADA vanaf 1 januari 2024 dus ook over tot een verbod van tramadol. Volgens de organisatie blijkt uit onderzoeken dat de pijnstiller toelaat fysieke prestaties te verbeteren. Het WADA wijst ook op het gevaar van een te grote afhankelijkheid van tramadol. Onder meer in de Verenigde Staten kampen heel wat mensen met een opioïdenverslaving. 

Het WADA besliste daarnaast om cannabis op de verboden lijst te laten. In september 2021, enkele weken nadat topsprintster Sha’Carri Richardson de Olympische Spelen in Tokio had gemist wegens een positieve test, had het WADA aangegeven dat het zou onderzoeken of cannabis van de lijst kon worden gehaald. De organisatie legt vrijdag uit dat “op basis van wetenschappelijke literatuur en getuigenissen van atleten” beslist is cannabis nog steeds te verbieden in competitie.

Aangeboden door onze partners