Niels Van Zandweghe en Marlon Colpaert roeien in de lichte dubbeltwee de B-finale op het WK

Niels Van Zandweghe en Marlon Colpaert zijn er donderdag in de lichte dubbeltwee niet in geslaagd om zich te kwalificeren voor de finale van het WK roeien. Het Belgische duo finishte in de halve finale als vijfde en roeien zaterdag de B-finale.

William Defraigne

Niels Van Zandweghe en Marlon Colpaert moesten amper vierentwintig uur na hun schitterende race in de kwartfinale opnieuw het water op voor zo mogelijk nog een zwaardere opdracht: zich binnen de top drie van hun halve finalerace roeien om de A-finale te halen. Het Brugs-Oostends duo zag aan de start teams uit Italië, Tsjechië en Spanje liggen, lees maar de nummers drie, vier en zeven in de OS 2021. Dit drietal was dan nog niet eens uitgesproken favoriet, want in de voorbije WK races bleken de Noren minstens even snel en ook de Fransen, vierde in de World Cupfinale, lieten daarin een beresterke indruk. De Belgen beseften dat om de A-finale te halen ze meer moesten doen dan één medaillekandidaat achter zich houden. Zij konden die uitdaging in hun race echter niet had maken. Niels en Marlon finishten eervol vijfde en moeten zaterdag in de B-finale knokken voor de plaatsen zeven tot en met twaalf.

Niels Van Zandweghe (Brugse TR) en Marlon Colpaert (KRSN Oostende) gingen net zoals in hun kwartfinale race pijlsnel van start. Terwijl de Noren al verrassend snel enkele lengtes terug vielen gleden de Belgen vlot mee met de Italiaanse Olympische medaillewinnaars Ruta-Otto. Na 250m volgden ze op amper twee meter, maar hun tegenstanders lieten niet begaan. Vooral de Tsjechen Simanek-Vrastil gingen geweldig te keer. Zij namen halfweg het heft van de Italianen over en gaven het niet meer uit handen. Achter het Tsjechisch-Italiaans duo roeiden de Fransen Beurey-Ludwig zich los van de andere teams. Onze landgenoten vielen terug naar een vijfde plaats. Zij probeerden met hun snelle eindsprint nog enkele meubelen te redden, maar geraakten geen seconde meer in de buurt van de top drie. Niels en Marlon finishten dus vijfde net na de Spanjaarden, maar lieten wel de negende snelste tijd noteren en die vaststelling opent niet alleen veelbelovende perspectieven voor de B-finale, ze komt ook in de buurt van de Olympische criteria, want op het WK 2023 mogen de eerste zeven meteen al een ticket voor Parijs 2024 op zak steken.

De resultaten.

Mannen lichtgewicht.

Halve finale: 12 teams, twee halve finaleraces, eerste drie plaatsen zich voor de A-finale, andere teams roeien de B-finale.

Eerste halve finalerace:

1. Simanek - Vrastik (Tsj) 6:26.14

2. Ruta - Oppo (Ita) 6:28.21

3. Beurey - Ludwig (Fra) 6:28.81

4. Pombo - Balastegui (Spa) 6:33.08

5. VAN ZANDWEGHE - COLPAERT (BEL) 6:35.31

6. Benske - Tjoem (Noo) 6:39.03

Niels Van Zandweghe (Brugse TR) en Marlon Colpaert (KR Brugge) klokten de negende besttijd op twaalf teams en roeien de B-finale (7de tot 12de plaats).

Aangeboden door onze partners