Emotionele Adriaan Van den Hoof hervat theatertournee met brief aan publiek: “Het is niet altijd gemakkelijk, zeker nu niet”

In een slechts voor een kwart gevulde GC De Wildeman in Herent hernam Adriaan Van den Hoof (50) gisteravond zijn tournee ‘t Zal schoon zijn als het af is. Eerder dit jaar zette hij die voortijdig stop nadat er verschillende beschuldigingen over ongepast gedrag tegen hem werden geuit. Daarover liet hij zich tijdens de show enkele steekjes ontvallen. “Er worden dingen over mij gezegd die niet kloppen.”

Wout Desmytere

Om 20.30 uur kwam een zichtbaar nerveuze Adriaan Van den Hoof het podium op. Voor het eerst sinds mei, toen hij zijn theatertournee stillegde omdat er “te veel commotie was om de shows in een serene sfeer te laten doorgaan”. Die commotie kwam er nadat er verschillende aantijgingen van ongepast gedrag en agressie uitlekten.

In Herent ging de presentator annex acteur niet in detail. Maar tijdens een sketch over de Pakistaanse uitbater van zijn vaste krantenwinkel – die er pas onlangs was bijgekomen, vertelde hij – schemerde er toch iets door. “Adriaan, you’re on the cover of all the magazines”, had die gezegd. “Yes, but that’s not good”, luidde het antwoord. “That’s because people say things.” Dingen die niet kloppen, zou hij daar later aan toevoegen. “Tomorrow they will ‘schil their patatten’ on it”, luidde de raad van de winkeluitbater. Waarop hier en daar applaus in de zaal klonk.

Belaging

De commotie rond Van den Hoof begon toen hij zijn plekje als presentator van de Eén-quiz Switch moest afstaan aan Fien Germijns. Achteraf bleek dat de preventiedienst van VRT meerdere meldingen had binnengekregen over ongepast gedrag van Van den Hoof, die onder meer over fysieke agressie zouden gaan. Ook de politie ontving in het verleden een viertal klachten tegen de presentator, al zijn die onderzoeken niet meer lopend.

Volgens zowel de VRT als Van den Hoof had de wissel bij Switch daar niks mee te maken, maar ging het gewoon om verjonging. Toch verschenen niet lang daarna twee anonieme getuigenissen van ex-vriendinnen in Dag Allemaal, die beweerden dat de presentator hen tijdens hun samenzijn emotioneel en fysiek had mishandeld.

LEES OOK: Adriaan Van den Hoof reageert op beschuldigingen van vrouwen en ontkent fysiek geweld

In een schriftelijke reactie gaf Van den Hoof tegengas. “De betichtingen van fysiek geweld ten aanzien van vrouwen zijn vals.” Hij dreigde dan ook met gerechtelijke stappen tegen een van de vrouwen die anoniem getuigde, die hem zelf zou hebben belaagd. “In 2020 was er een vrouw die mij tot 300 keer per dag belde en honderden sms’en bleef sturen. Ik herken haar stijl in de verklaringen die nu worden geciteerd als een van de anonieme bronnen. Ze is opnieuw begonnen.”

Doorzetten

In diezelfde verklaring vertelde hij ook dat hij “meerdere relaties had gehad, en daarin soms ontrouw was geweest. Ik besef dat dat niet oké is, ook al situeert zich dat volledig in de privésfeer. Ik ben mij bewust van mijn gebreken als mens en doe mijn best om hieraan te werken”.

Later in de voorstelling gaf hij dan ook met een groen lachje toe dat hij “zijn leven duidelijk niet op orde heeft”, en dat hij met enige jaloezie kijkt naar mensen die dat wel hebben. Afsluiten deed hij met een brief aan het publiek. Zichtbaar emotioneel zei hij dat “het niet altijd gemakkelijk is. Zeker nu niet. Maar net dan móét je doorzetten.” De toeschouwers in de zaal namen die woorden in ontvangst met applaus. De fans schrijven Van den Hoof dus niet af. “Bedankt om te komen, echt waar”, klonk het op het podium.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer