Lukas Vanderlinden. “ik weet dat veel crossers huiverachtig staan tegenover Beringen, maar ik vind dat zo’n parcours er ook eens mag tussenzitten.” ©  GOYVAERTS

Gestopt met zijn studies en in de zomer vooral gekoerst tegen de profs, na baalseizoen gooit Lukas Vanderlinden het over andere boeg: “Van te lossen word je alleen maar sterker”

Het eerste veldritseizoen van Lukas Vanderlinden (19) was niet om over naar huis te schrijven. De belofte uit Neerijse besefte dat het beter moest en gooide het in zijn voorbereiding over een totaal andere boeg. Zondag komt Vanderlinden aan de start van de cross in Beringen.

Ief Vertommen

Voor Vanderlinden wordt de veldrit in Beringen al zijn vierde cross van het seizoen. De vorige drie zaten verspreid over drie verschillende landen.

“Mijn seizoensdebuut maakte ik in Duitsland, waar ik derde werd in een wedstrijd met een minder sterk deelnemersveld”, zegt Vanderlinden. “Het was me daar vooral om de punten te doen, die me een betere startpositie zouden geven in de volgende crossen. In Nederland werd ik vervolgens elfde om vorige week in Kruibeke, tussen de profs, veertiende te worden.”

Komende zondag wacht dan de cross van Beringen, op en rond de bekende mijnterril. “Ik begrijp dat een bepaald soort veldrijders wegens het speciale karakter van de cross daar nogal huiverig tegenover staat (meer een soort van mountainbikeparcours, red.), maar ik vind dat iedereen die zich crosser wil noemen ook op dit soort omloop zijn kans moet gaan.”

Dromen van nationale selecties

Na een matig eerste veldritseizoen beseft ook Vanderlinden dat het dit seizoen beter moet. Zijn wegprestaties doen hem alvast het beste verhopen. “Vooral omdat ik vaak tegen de profs gekoerst heb. Dan denk ik aan de Flèche du Sud en de Ronde van België, maar ook aan de Ardense Triptiek. Door af te zien, en eventueel zelfs te lossen, word je alleen maar sterker. Ik heb ook mijn studies stopgezet. Het was mede daardoor dat mijn debuutjaar bij de beloften de mist inging. Alle aandacht gaat nu naar de fiets. Ik ga er daarom dus ook van uit dat ik sterker voor de dag zal komen en hoop dat die resultaten zich ook uitbetalen in een selectie voor een EK of een wedstrijd voor de Wereldbeker.”

Aangeboden door onze partners