De start- en aankomstlocatie zal hoogstwaarschijnlijk in de buurt van de twee schachtbokken opgebouwd worden © Tom Palmaers

Maasmechelen streeft met kersverse wereldbekercross naar eerste zero waste-veldrit ooit

Verrassend nieuws vanuit Maasmechelen. De Maaslandse gemeente vervangt op 30 oktober het Nederlandse Rucphen op de kalender van de Wereldbeker Veldrijden. Binnen het unieke decor van Terhills streeft Maasmechelen bovendien naar een heuse primeur: uitgroeien tot de eerste zero-waste veldrit ooit.

Maasmechelen is binnen de Wereldbeker veldrijden onmiskenbaar dé manche-met-een-missie. Burgemeester Raf Terwingen licht toe: “Ik was al langer bezig met het aantrekken van een internationale veldrit. Vorig jaar is me dat niet gelukt, maar nu de opportuniteit zich aanbood, zijn we uiteraard in het gat gesprongen. Een wereldbekercross op 30 oktober: dat betekent kort dag. Niettemin vind ik dat we ambitieus moeten zijn. Niet alleen op het vlak van regiomarketing, ook in het kader van duurzaamheid. Daarom zal deze editie als testcase dienen. Waar we kunnen, zullen we maximaal inzetten op ecologische en biologische oplossingen. Zo willen we zo veel mogelijk werken met recycleerbare materialen. Ook op het vlak van stroomvoorziening trachten we de inzet van dieselgeneratoren zo veel mogelijk te mijden en gebruik van groene stroom aan te moedigen. Nu al een zero-waste editie neerzetten, zal niet lukken. Maar hopelijk keert de Wereldbeker in de toekomst terug naar Maasmechelen zodat we, samen met Flanders Classics en de UCI, onze gezamenlijke filosofie verder kunnen uitbouwen.”

De locatie van de wereldbekerveldrit ligt nog niet helemaal vast, maar Terwingen wil toch al een tipje van de sluier oplichten.

“De start- en aankomstlocatie zal hoogstwaarschijnlijk binnen Terhills, in de buurt van de twee schachtbokken, opgebouwd worden. Niet onaardig, want op die manier doen we middels de cross aan storytelling. Zo kunnen we perfect onze transitie in beeld brengen. Ooit stond onze gemeente synoniem voor het opdelven van het zwarte goud. Nu al, maar zeker in de toekomst, zetten we vol in op het groene goud.”

Ook Dublin en Gavere nieuw

Maasmechelen, dat zo dit seizoen na Zonhoven (8 januari) de tweede Limburgse wereldbekermanche op de kalender wordt, is niet de enige nieuwe naam. Ook Dublin, dat op 11 december het decor is voor de eerste manche ooit in Ierland, en Gavere, dat op 26 december Dendermonde vervangt, treden toe.

De Wereldbeker start op zondag 9 oktober in het Amerikaanse Waterloo en eindigt na veertien wedstrijden op zondag 29 januari 2023 in het Franse Besançon.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer