© Gerrit Schuermans

 © Gerrit Schuermans

thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  

PXL-docent ontvangt onderscheiding in Vaticaan

Hasselt -

Op donderdag 14 september ontving professor Werner de Saeger een ereteken in het Vaticaan. Hij werd er Ridder-Officier in de Heilige Militaire Constantijnse Orde van Sint-Joris, een aloude katholieke ridderorde. De Saeger doceert Internationaal en Europees Recht aan de PXL in Hasselt.

Gerrit Schuermans

Zelf blijft hij er bescheiden bij: “Ik beschouw dit als een erkenning van mijn caritatief werk, dat zich inspireert vanuit mijn katholieke achtergrond en overtuiging, en dat zich vooral achter de schermen, geheel onbezoldigd, en zonder enig eigen belang afspeelt. Zo zet ik me reeds een vijftiental jaren als jurist en theoloog in voor het multireligieuze samenleven. Religieuze minderheden doen een beroep op mijn juridische expertise, mijn theologische voeling, en mijn vaardigheden in politiek onderhandelen. Zo bemiddelde ik recent nog op het hoogste niveau in aartsmoeilijke politiek-religieuze dossiers, onder andere betreffende de islamitische gemeenschappen.”

Kardinaal

De ceremonie ging door in de Kapel van de Heilige Maria-Koningin van de Familie in het Vaticaan, in de schaduw van de Sint-Pietersbasiliek, in een eucharistieviering geleid door kardinaal Angelo Comastri. Vervolgens werd de Saeger plechtig opgenomen in de Constantijnse Orde door de Grootmeester, prins Charles de Bourbon des Deux-Siciles, in de graad van Ridder-Officier. “De kardinaal moest op het laatste moment omwille van dringende gezondheidsproblemen afhaken maar toch werd het een mooie aangelegenheid. Ik heb het in ieder geval als een bijzonder moment ervaren. Prins de Bourbon ken ik persoonlijk al langer en de investituur onder zijn leiding was een waar privilege. Het zet me ertoe aan om vanuit de christelijke ideologie van naastenliefde, solidariteit en broederschap, een verdere inzet en inspanning te leveren in de komende jaren voor zij die het moeilijk hebben.”

Geheime Archieven

Enkele jaren geleden deed de Saeger onderzoek in de Geheime Archieven van het Vaticaan, en in 2016 publiceerde hij een Engelstalige biografie van de eerste christelijke Romeinse keizer, Constantijn de Grote.

https://www.pxl.be/

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio