©  BELGA

Spoorbonden dreigen met 24 urenstaking op 18 oktober

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij de spoorwegen heeft een stakingsaanzegging ingediend voor 18 oktober. ACOD Spoor, ACV Transcom en VSOA Spoor dreigen met een 24 urenstaking omdat ze bijvoorbeeld voldoende middelen willen voor aanwervingen, zo maakten ze dinsdag bekend tijdens een persconferentie.

ltoBron: BELGA

De bonden eisen met het oog op de federale begrotingsgesprekken meer middelen voor de Belgische spoorwegen. Zo kaarten ze bijvoorbeeld de vele geannuleerde treinen door een personeelstekort bij de spoorbedrijven aan. Ze luiden naar eigen zeggen de “alarmbel” zodat dringend maatregelen genomen worden om de achteruitgang van de werkomstandigheden te stoppen. Zo willen ze voldoende middelen voor aanwervingen en om de werkomstandigheden en het welzijn van het personeel te verhogen.

De bal ligt volgens de spoorbonden nu in het kamp van de regering. Bij gebrek aan een concreet antwoord zal er 18 oktober effectief gestaakt worden, aldus nationaal voorzitter van ACOD Spoor Pierre Lejeune. De stakingsbeweging zou indien nodig na 18 oktober nog “versterken”.

Bij spoorstakingen geldt al enkele jaren de minimale dienstverlening.

Meer over NMBS

Aangeboden door onze partners