©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Landbouwers voeren actie tegen “landroof” door Colruyt

Actievoerders van enkele landbouworganisaties hebben dinsdag in een reeks Colruyt-winkels stickers geplakt op de winkelkarretjes. Met de actie protesteren ze tegen de strategie van de supermarktketen om landbouwgronden op te kopen. In Aat, in Henegouwen, kwamen boeren met hun tractoren bijeen aan een Colruyt-winkel.

ltoBron: BELGA

De actie is een initiatief van de landbouworganisaties Boerenforum (een beweging van landbouwers die agro-ecologische praktijken nastreven) en het Waalse Fugea. Zij spreken van “landroof” door Colruyt. Een recent onderzoek van nieuwswebsite Apache bracht aan het licht dat Colruyt de afgelopen jaren ruim 175 hectare landbouwgronden en weilanden heeft opgekocht. 

Volgens de actievoerders leidt het beleid van de groep tot grote ongerustheid bij de landbouwers. Zo zou Colruyt de prijzen opdrijven. “Ik wilde grond kopen die ik al bewerkte, maar Colruyt bood de eigenaar vier keer de marktprijs. Ik kon dit onmogelijk evenaren”, getuigt Nicolas, een jonge landbouwer uit Henegouwen die lid is van de raad van bestuur van Fugea. Ook zou Colruyt “vermijden om loopbaanpachtcontracten af te sluiten met de boeren en stelt het enkel seizoenscontracten op met onbekende voorwaarden”, hekelen de landbouworganisaties nog.

“Landbouwgrond blijft landbouwgrond”

In april voerden al zowat 150 boeren actie aan de hoofdzetel van Colruyt in Halle. “De grond wordt schaars en onbetaalbaar. We vrezen dat er slechts aan tijdelijke en dure contracten gehuurd zal kunnen worden van grote spelers als Colruyt, waardoor het niet meer haalbaar wordt om te blijven boeren”, zei Wim Moyaert, coördinator van Boerenforum, toen.

Colruyt zei in een reactie dat het de landbouwgronden opkoopt, juist met de bedoeling om ze landbouwgrond te laten blijven. “Als er landbouwgrond wordt verkocht op de immobiliënmarkt, krijgt die vaak een andere bestemming en kan er geen landbouw meer op gebeuren”, zei Saskia De Block, verantwoordelijke landbouw bij Colruyt. “Onze intentie is: landbouwgrond blijft landbouwgrond.” De supermarktketen verzekerde daarnaast dat hij niet “aggressief” te werk gaat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer