©  EPA-EFE

VS dringen bij Azerbeidzjan en Armenië aan op diplomatie

Na de recente aanval van Azerbeidzjan op buurland Armenië heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vertegenwoordigers van beide conflictpartijen bijeengebracht. Blinken benadrukte naar eigen zeggen tijdens het overleg dat het tijd is “dat de troepen zich terugtrekken en de diplomaten terugkeren naar de onderhandelingstafel”, zo schreef hij maandagavond (lokale tijd) op Twitter.

ltoBron: BELGA

De Amerikaan trad op als ‘gastheer’ bij de rechtstreekse besprekingen tussen de Armeense minister van Buitenlandse Zaken Ararat Mirosyan en diens Azerbeidzjaanse collega Jejhun Bayramov. Op beelden is te zien hoe Blinken hen de hand schudt in een onderhandelingsruimte in New York. 

De escalerende gevechten tussen Azerbeidzjan en Armenië dreigen het fragiele vredesproces de kop in te drukken. Het grensgebied kent de hevigste gevechten sinds de oorlog in 2020 over de controle van de enclave Nagorno-Karabach. Bij dat conflict vielen meer dan 6.500 doden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer over Azerbeidzjan

Aangeboden door onze partners