Themabeeld 

Vrees voor boerenprotest op Prinsjesdag in Den Haag: gemeentebestuur activeert noodbevel

Een groep van zowat veertig tractoren is dinsdagochtend - op Prinsjesdag - onderweg naar Den Haag in Nederland. De boeren negeren daarmee een noodbevel dat eerder in de nacht van maandag op dinsdag is ingesteld door het gemeentebestuur. Of de colonne staande wordt gehouden door de politie, is nog niet duidelijk.

ltoBron: BELGA

Den Haag had het noodbevel afgegeven “wegens ernstige vrees voor verstoring van de openbare orde en veiligheid op Prinsjesdag” door protesterende boeren. “Boeren die met hun trekkers willen demonstreren in de stad, worden teruggestuurd en indien nodig vanaf de stadsgrens naar elders geleid”, twitterde de gemeente.

Een gemeentewoordvoerder had gezegd dat de burgemeester het bevel heeft uitgevaardigd nadat de politie “bewegingen van boeren heeft waargenomen” richting de stad. “Ze zouden op weg zijn naar Den Haag om de openbare orde te verstoren. Dat kunnen we niet gebruiken op Prinsjesdag, zeker niet nu er voor het eerst weer publiek aanwezig mag zijn.”

Een politiewoordvoerster bevestigde eerder dat er “signalen” zijn dat “een groep boeren met trekkers” onderweg zou zijn. “De politie gaat mensen die met tractoren onderweg zijn naar Den Haag aanspreken en terugsturen. Dat is nu ons beleid.”

Op Prinsjesdag komt het Nederlandse parlement uit reces weer bijeenkomt en krijgt het de begrotingsvoorstellen te horen. De Nederlandse koning doet rond de middag een troonrede.

Meer over Nederland

Aangeboden door onze partners