Mia Tielens (61) werd in juli 2019 vermoord door haar vriend Peter H. (rechts) ©  Tom Palmaers

Twintigers plegen inbraak in verzegelde woning na moord in Maasmechelen: “Aan de haal met gitaar en sleutels”

Maasmechelen -

Twee twintigers riskeren 18 maanden cel voor een reeks diefstallen en inbraakpogingen in Maasmechelen. Zo sloegen ze het raam in van een verzegelde woning, waar vermoedelijk een moord gepleegd werd.

Shauni Deferm

Op 17 juli 2019 werd het keukenraam van de woning in de Zandstraat in Maasmechelen ingeslagen. Het huis was enkele dagen eerder verzegeld nadat het levenloze lichaam van Mia Tielens (62) gevonden werd. De vrouw was met geweld om het leven gebracht. “Ze hebben de zegels verbroken en zijn aan de haal gegaan met een gitaar en een sleutelbos”, aldus de Tongerse procureur. Nadien gingen de mannen nog eens terug om er een heggenschaar en slijpmachine mee te nemen.

Huiszoeking

In augustus kwamen er nieuwe meldingen binnen bij de politie over inbraken in Maasmechelen. Zo werd er in de Zetellaan tijdens een woninginbraak een televisietoestel gestolen. Uiteindelijk konden er twee mannen aan de feiten gelinkt worden. “Ik heb de feiten gepleegd omdat ik moest doen wat hij zei”, zo schoof een 27-jarige man alle schuld in de schoenen van zijn kompaan. “Hij was altijd dreigend en agressief.”

Tijdens huiszoekingen werd een groot deel van de buit teruggevonden. De mannen riskeren allebei een celstraf van 18 maanden en een geldboete van 400 euro.

Urban Exploring

De advocaat van de nabestaanden van de vermoorde vrouw vraagt 3.500 euro schadevergoeding voor de gestolen goederen. “Ze wisten goed genoeg wat er in het huis gebeurd was. De kranten stonden er vol van. Ze zeiden dat ze aan Urban Exploring deden, maar dat klopt gewoon niet. Het is duidelijk waarom ze daar waren.”

Voor de mannen worden werkstraffen of straffen met uitstel onder probatievoorwaarden gevraagd.

Vonnis volgt op 10 oktober.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer