© RBFA

Youri Tielemans kan hoofd leegmaken bij Rode Duivels: “Er kwam geen transfer. Ik heb de knop moeten omdraaien”

Het ging nauwelijks over de Rode Duivels. Youri Tielemans (25) kreeg vooral vragen over de malaise bij Leicester en een eventuele transfer. “Of ik alsnog bijteken? De gesprekken lopen, maar ík beslis.”

Pieter-Jan Calcoen

Halfweg de persconferentie vroeg persverantwoordelijke Stefan Van Loock of er ook journalisten in de zaal zaten die iets wilden weten over de wedstrijden tegen Wales en Nederland. Die kwamen ook dan niet. Youri Tielemans moest erom lachen: hij presenteerde zich niet als een hoopje ellende. Het is nochtans niet zo dat het sportief naar wens verloopt voor Tielemans dit seizoen: Leicester staat troosteloos laatste in de Premier League met één punt en een doelpuntensaldo van -12 na zeven matchen. De middenvelder zelf was graag vertrokken.

Een overgang had gekund. Er was voldoende interesse, bij Leicester had Tielemans aangegeven dat hij liefst een stap hogerop wilde zetten, bij voorkeur in Engeland. Onder meer Arsenal wilde de Brusselaar graag aantrekken, maar Leicester was lange tijd te gortig qua verwachtingen: het wilde een groot deel recupereren van de 45 miljoen euro die het destijds zelf betaalde voor Tielemans. Dat bleek niet realistisch, niet het minst omdat de speler in zijn laatste contractjaar zit.

Of een exit kortbij is geweest, wilde een collega weten. “Het is gewoon níet geweest”, repliceerde Tielemans, die naar eigen zeggen “niet al te veel in detail wilde treden”. Maar het was wel een thema, gaf hij toe. “Op een bepaald moment speelt dat wel in je hoofd, ja. Wat gaat er gebeuren? Gaat er tout court iets gebeuren? Uiteindelijk is het niet gebeurd, er kwam geen transfer. Ik heb de knop moeten omdraaien, je moet je job gaan doen. Dat is me wel gelukt, ook al vallen de resultaten voorlopig tegen.”

Familie gelukkig

Zoals gezegd: Tielemans zat er niet gefrustreerd of triestig bij. Hij schudde mee met het hoofd op de tonen van het liedje van de voetbalbond. Hij dolde met Van Loock. Geen vraag was hem te veel. “Ik ben heel blij bij Leicester, mijn familie is er ook gelukkig. Dat is het voornaamste”, sprak de 52-voudige international. “Ik heb altijd gezegd dat het project me ten volle moest aanstaan. Daarom heb ik de beslissing genomen om nu bij Leicester te blijven.”

Hij deed ermee uitschijnen dat niet de juiste club op zijn pad was gekomen. Mogelijk heeft hij komende zomer meer keuze: dan is hij einde contract, tenzij hij alsnog zou verlengen – da’s niet de verwachting. “Er lopen gesprekken tussen mijn makelaar en de club, maar finaal beslis ík. (grijnst) Als er een akkoord is, zullen jullie het wel horen.”

Een goed WK kan Tielemans helpen. Speelt hij daar de pannen van het dak, dan staan de grote clubs in de rij. Hij wuifde weg: “Een groot toernooi is altijd belangrijk.” Nu toch nog een tikkeltje meer, lijkt ons, maar soit.

Of het over een paar maanden tot een verhuis komt of niet, Tielemans wil er sowieso alles aan doen om de malaise bij Leicester te keren – een goede ingesteldheid. “Ik maak deel uit van de club. Er is geen onzekerheid, ik geef alles voor de club. Het is wel heel zwaar om week na week zo zwaar te verliezen. Het is moeilijk uit te leggen waarom het zo slecht loopt. Op training is iedereen scherp, we beseffen met z’n allen dat het beter moet. Het moet gewoon één keer klikken, dan zijn we vertrokken.”

“Het blijft wel malen in mijn hoofd”, zette Tielemans nogmaals zijn betrokkenheid in de verf. “Je komt ’s avonds laat thuis en gaat dan in bed liggen… Pas als je ’s morgens de kinderen ziet, gaat dat gepieker geleidelijk aan weg. En werk je weer dubbel zo hard.”

Ter afsluiting toch nog een woordje over de nationale ploeg – dan is iedereen content. “Die andere lucht doet me deugd, ik ben vrolijk. Dit is de laatste rechte lijn naar het WK in Qatar. We hebben er allemaal veel zin in.” Of dat laatste echt de waarheid is, laten we in het midden...

 ©  BELGA

    Aangeboden door onze partners